Συνταγματικές οι περικοπές σε ΡΑΕ και ΥΠΟΙΚ

Συνταγματικές και νόμιμες κρίθηκαν από το ΣτΕ οι περικοπές των αποδοχών που έγιναν στο προσωπικό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, σχεδόν ομόφωνα, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων, που έγιναν αναδρομικά από 01/08/2012, είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω

ημερομηνία έως και σήμερα.

Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει από την 1η Αυγούστου 2012.

Επίσης, η αντισυνταγματικότητα αυτή στις περικοπές των αποδοχών θα ισχύει για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ενστόλων.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι οι ένστολοι ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Έτσι, κρίθηκε αντισυνταγματική η επίμαχη υπουργική απόφαση που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών τους.

«Αν τα ειδικά μισθολόγια ομαδοποιηθούν το κόστος για τον προϋπολογισμό μπορεί να ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,5 του ΑΕΠ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στους Financial Times.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν η απόφαση θα έχει εφαρμογή μόνο στις ένοπλες δυνάμεις ή θα συμπεριλάβει και άλλους υπαλλήλους που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, όπως οι δικαστικοί και οι καθηγητές Πανεπιστημίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα