Συνομιλίες για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί είχε σήμερα στην Άγκυρα συνομιλίες για το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

«Βεβαίως συζητήθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», διευκρίνισε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στο Ιράκ, χώρα γειτονική του Ιράν και της Τουρκίας, που πλήττεται από πολιτική κρίση μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, συζητήθηκε επίσης στο κεκλεισμένο των θυρών πρόγευμα εργασίας.

Ο
Λαριτζανί, πρώην διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα έχει επίσης επαφές με τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο Ιρανός αξιωματούχος θα δώσει συνέντευξη Τύπου το βράδυ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον έστειλε επιστολή στο Ιράν προτείνοντας την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων της ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία, μαζί με τη Γερμανία) που είναι οι βασικοί συνομιλητές του στο πυρηνικό θέμα. Οι συνομιλίες είναι σε νεκρό σημείο από τις αρχές του έτους.

Το Ιράν κατηγορείται ότι αναπτύσσει ατομικό όπλο μέσω της εκπόνησης του πυρηνικού του προγράμματος.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε από το 2007 σειρά αποφάσεων που επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν. Οι κυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν κατόπιν από τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ εξετάζεται νέα σειρά ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η Τουρκία, χώρα γειτονική του Ιράν, εκτιμά ότι δεσμεύεται μόνο από τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ιράν προμήθευσε το 2011 την Τουρκία με πετρέλαιο που κάλυψε σχεδόν το 40% των αναγκών της χώρας.

Ο τελευταίος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2011, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει ένα νέο κύκλο συνομιλιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα