Συνομιλίες Αθήνας- Λευκωσίας

Η προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου με την Ιταλία και το Ισραήλ αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου και Ελλάδος, Σωκράτης Χάσικος και Γιάννης Μιχελάκης, μετά από συνομιλίες τους στη Λευκωσία.

Κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών ήταν το Μνημόνιο

Κατανόησης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισραήλ, ενώ τέθηκαν και θέματα που αφορούν Έλληνες υπηκόους, που ζουν στην Κύπρο.

Ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε ότι, στο θέμα της διαπεριφερειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών, συζητήθηκε ο τρόπος υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού προγράμματος. Όπως είπε, πρόκειται για μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και συνεργασίες ανάμεσα στις τέσσερις χώρες, σε επίπεδο περιφερειών και τοπικών κοινωνιών.

Πρόσθεσε ότι οι συνεργασίες και τα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών, αλλά και σε προνοιακές δράσεις, που θα βοηθήσουν τις ευπαθείς ομάδες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ο 'Ελληνας υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αναμένει την επίσκεψη του Κύπριου ομολόγου του στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών, όπου τα θέματα αυτά θα συζητηθούν, μαζί και με τον Ιταλό ομόλογό τους.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στην Αθήνα θα μπουν οι βάσεις για την προσπάθεια αυτή, ώστε να ακολουθήσει τετραμερής συνάντηση, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε ότι στις συνομιλίες τέθηκαν θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες, που διαμένουν στην Κύπρο και τα οποία, όπως είπε, σχετίζονται με την εργασία, τη διαμονή, με εκπαιδευτικά, στρατολογικά και θέματα ασφάλισης.

«Αντιμετωπίζονται θετικά και σύντομα θα μπορούμε να έχουμε ευτυχή κατάληξη σε πολλά από αυτά», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Κύπριος υπουργός είπε, από την πλευρά του, ότι οι τέσσερις χώρες -Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ- μπορούν να αναπτύξουν από κοινού συνεργασίες, οι οποίες θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της βαθύτατης οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε εξάλλου, «χρήσιμες» τις απόψεις και θέσεις του ομολόγου του, λέγοντας ότι υπάρχει πεδίο κοινής συνεργασίας στα πλαίσια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Μετά την συνάντηση δήλωσε: «Ενημέρωσα τον Μακαριότατο για τις επαφές και συζητήσεις που είχα και με τη βοήθεια Του Θεού όλα θα πάνε καλά, μετέφερα και τις ευχές του πρωθυπουργού για μια καλή χρονιά και πιστεύω ότι το 2014 θα είναι η απαρχή καλύτερων ημερών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα