Συνομιλία Ολάντ-Μέρκελ με Ποροσένκο

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν σήμερα με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ανακατάληψη από τις δυνάμεις του Κιέβου πολλών πόλεων που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές αντάρτες, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Στηδιάρκεια της συνομιλίας αυτής, που διήρκησε περίπου 40 λεπτά, ο Ολάντ και η Μέρκελ

αναφέρθηκαν στη πρόθεση του Ποροσένκο «να επιδείξει την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση στο στρατιωτικό πεδίο, προκειμένου να μην πληγεί ο άμαχος πληθυσμός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οιδυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες πολλές πόλεις στην ανατολική Ουκρανία που είχαν καταλάβει οι αυτονομιστές, κυρίως τη Σλαβιάνσκ, το προπύργιό τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος επίσης «σημείωσαν την σημασία που έχει το να βρεθεί άμεσα μια πολιτική λύση που θα βασίζεται στην κήρυξη διμερούς εκεχειρίας, την εφαρμογή ενός μηχανισμού εποπτείας των συνόρων με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Οιδύο ηγέτες υπενθύμισαν εξάλλου «την ανάγκη οι ρωσικές αρχές να πιέσουν τους αυτονομιστές προκειμένου να τους οδηγήσουν στη διαπραγμάτευση και να ελέγξουν αποτελεσματικά τα ρωσοουκρανικά σύνορα».

Γιατο θέμα αυτό θα έχουν μια «επαφή» με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «τις επόμενες ημέρες», επεσήμανε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα