Συγγραφείς-πολίτες του κόσμου

Για τέταρτη φορά σε 30 χρόνια, το βρετανικό περιοδικό Granta δημοσιοποίησε στις 15 Απριλίου τη λίστα με τους καλύτερους Νέους Βρετανούς Λογοτέχνες 4, η οποία διαφέρει κατά πολύ από τις προηγούμενες.

Οι 20 συγγραφείς, όλοι ηλικίας 40 ετών ή νεότεροι και κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου, αποτελούν μια ομάδα εθνοτικά και γεωγραφικά διαφοροποιημένη όσο ποτέ άλλοτε από το 1983. Για πρώτη φορά μάλιστα υπάρχει μια πλειοψηφία γυναικών - 12 γυναίκες και οκτώ άνδρες.

Υπάρχουν τρεις συγγραφείς με αφρικανικές ρίζες, ένας γεννημένος στην Κίνα, ο οποίος μόλις πρόσφατα άρχισε να γράφει στα

αγγλικά, άλλοι από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έναν δεύτερης γενιάς Ινδό, τέσσερις Εβραίοι, έναν ουγγρικής καταγωγής γεννημένο στον Καναδά και έναν ο οποίος μεγάλωσε στο Τέξας και το Βερολίνο.

Στη λίστα αυτού του περιοδικού είχε δει το όνομά του και ο Σαλμάν Ράσντι. Μέσω αυτής το κοινό μαθαίνει τους καλύτερους συγγραφείς της δεκαετίας. Οι φετινοί 20 συγγραφείς αναδείχθηκαν από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επτά συγγραφείς, λογοτεχνικούς συντάκτες και εκδότες, ανάμεσα σε 150 συμμετέχοντες.

«Κάθε γενιά δίνει νέα πνοή στον ήχο της γλώσσας, όπως μαρτυρούν και οι ιστορίες της κουλτούρας τους», σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Τζον Φρίμαν, ο οποίος υποστήριξε πως «ο τελευταίος κατάλογος αποδεικνύει ότι το μυθιστόρημα, αυτό καθαυτό είναι ζωτικής σημασίας και έχει ένα συναρπαστικό μέλλον».

Οι νέοι και πολλά υποσχόμενοι συγγραφείς: Naomi Alderman, Tahmima Anam, Ned Beauman, Jenni Fagan, Adam Foulds, Xiaolu Guo, Sarah Hall, Steven Hall, Joanna Kavenna, Benjamin Markovits, Nadifa Mohamed, Helen Oyeyemi, Ross Raisin, Sunjeev Sahota, Taiye Selasi, Kamila Shamsie, Zadie Smith, David Szalay, Adam Thirlwell, Evie Wyld.

Η Ιλά Άλφρεϊ, αναπληρώτρια εκδότης του περιοδικού μίλησε στο Audible για την τέταρτη λίστα, η οποία ταυτόχρονα με την ανακοίνωση κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή για πρώτη φορά στη διάρκεια των 30 χρόνων.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα