Συνέδριο για το Αριστοτέλειο πνεύμα

Τον ορισμό του πνεύματος, κατά τον Αριστοτέλη, τον ρόλο που παίζει στα έμβια όντα και τη σχέση του με τον αιθέρα των ουράνιων όντων θα εξηγήσει ο αριστοτελικός μελετητής, καθηγητής του πανεπιστημίου Vrije του Άμστερνταμ, Αμπραάμ Μπος, στο πλαίσιο του διεθνούς Colloquium για τον αρχαίο φιλόσοφο που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών.

Πρόκειται για την τέταρτη διάλεξη σε σύνολο 11 που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή

δεκάδων ειδικών αριστοτελιστών από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Οι παραδοσιακές ερμηνείες θέλουν την ψυχή να είναι η "εντελέχεια σώματος φυσικού, δύναμη ζωής έχοντος" που καθοδηγεί τις πράξεις και λειτουργίες του σώματος. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Αριστοτέλη, η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα «πνευματικό» σώμα από τη στιγμή της γονιμοποίησης, και το "πνεύμα" είναι η οντότητα που φέρνει στη ζωή το νέο έμβιο ον. Το θεωρεί διαφορετικό και πιο "θεϊκό" από τη γη, το νερό, τον αέρα και τη φωτιά, κάτι ανάλογο με τον "θεϊκό αιθέρα".

Θα ακολουθήσει η αναγόρευση του καθηγητή Αμπραάμ Μπος σε επίτιμο μέλος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών, που θα προλογίσει η πρόεδρός του Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα