Πρώτη συνεδρίαση για το νέο υπουργικό

Μήνυμα για εντατικοποίηση του έργου στα υπουργεία αναμένεται να στείλει στα μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Προηγήθηκε, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή ορκωμοσίας του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα και του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη.«Το προσφυγικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», δήλωσε, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μουζάλας.

Για

το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Ερωτηθείς εάν αναμένεται νέο μεγαλύτερο «κύμα» προσφύγων, απάντησε: «Όσο βαστά ο πόλεμος...», για να προσθέσει ότι «απλά ο κακός καιρός μπορεί να τους σταματήσει».

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, για να τονίσει: «εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».

Εν τω μεταξύ, στήριξη στον παραιτηθέντα Δημήτρη Καμμένο από τον αντικαταστάτη του, υφυπουργό Μεταφορών Παναγιώτη Σγουρίδη. «Αδικήθηκε. Είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα», είπε ο κ. Σγουρίδης προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο.

Η εφαρμογή της συμφωνίας, η εξεύρεση ισοδυνάμων έτσι ώστε να απαλύνουμε τα όποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας και το λεγόμενο αναπτυξιακό σοκ οι τρεις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής της χώρας, όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μετά την ορκωμοσία του.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν «έχουμε μειώσεις συντάξεων», δήλωσε ότι «οριζόντες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε. Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».

«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.

Χθες το EuroWorking Group κάλεσε την Ελλάδα να επιδείξει δημοσιονομική συνέπεια. Η κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015. Την ίδια ώρα, το υπουργείο οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.

Εν τω μεταξύ, το προσφυγικό, η ελληνική οικονομία και το κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας Τσίπρα-Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αύριο ο κ. Τσίπρας αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας είναι πιθανό να συναντηθεί με τον κ.Ομπάμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα