Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Αναμένονται μέσα στην επόμενη ώρα δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και η συνέντευξη Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Dow Jones Newswires εγκρίθηκε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα

και η πρώτη δόση που θα εκταμιευθεί ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί προχώρησαν σε θετική εισήγηση για ένταξη της Ελλάδας σε τριετές πρόγραμμα και άμεση εκταμίευση 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε δεύτερο χρόνο, - ο οποίος ωστόσο δεν προσδιορίζεται- αναμένεται να εκταμιευθούν στην χώρα μας, άλλα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των τραπεζών.

Όσον αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνεται ότι "υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου".

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε πως είναι αποφασιστική η συγκατάθεση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και απείλησε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση με το Ταμείο, «θα πάμε σε νέο πρόγραμμα - γέφυρα για την Αθήνα».
Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα.

"Τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ" τόνισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Yπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν σήμερα, αλλά θα με εξέπληττε αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία " επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ .

«Απολύτως εφικτό» θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ένα θετικό αποτέλεσμα σήμερα» στη συνεδρίαση του Eurogroup για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ύψους 85 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της Ανίκα Μπράιτχαρτ ,κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα