Συναυλία-αφιέρωμα στον Δ.Μητροπάνο
Λίγες μέρες μάλιστα πριν τον αιφνίδιο θάνατό του είχε αποδεχθεί πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τραγουδήσει σε ανοιχτή συναυλία στην πόλη για την οικονομική ενίσχυση των μελών των ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της πόλης, για τα προβλήματα που η οικονομική κρίση έχει επιφέρει στις πλέον αδύναμες ομάδες της κοινωνίας.
Ο λαϊκός τραγουδιστής δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το «τάμα» του στην πόλη, η συναυλία όμως, θα γίνει στις 10 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στο Καυτανζόγλειο Στάδιο ως «αντίδωρο» της Θεσσαλονίκης στο Δημήτρη Μητροπάνο και την... καρμική σχεδόν σχέση τους που ξεκινά έναν Απρίλη του 1967 - όταν ο 19χρονος τραγουδιστής ερμηνεύει το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα (σε στίχους Ηλία Ηλιόπουλου) με τίτλο «Θεσσαλονίκη». Σύμφωνα μάλιστα με διηγήσεις των συντελεστών, το τραγούδι που θέλει να ... «πάρω το αμάξι μου / στην τσέπη χαρτζιλίκι/ κι απόψε τα μεσάνυχτα θα 'ρθω Θεσσαλονίκη) γράφτηκε από τον Ηλία Ηλιόπουλο στο αεροπλάνο (ενώ γύριζε βραβευμένος από το Φεστιβάλ τραγουδιού της πόλης του 1966). Ο στιχουργός το έδωσε στον Γιώργο Λαμπέτη εκείνος με τη σειρά του στον νεαρό συνεργάτη του κι ο Δημήτρης Μητροπάνος το ηχογράφησε στην πρώτη του «ειδική άδεια» από το στρατό όπου ήδη υπηρετούσε.
Πέρασαν 14 χρόνια μέχρις ότου στα 1981 ο Δημήτρης Μητροπάνος ηχογράφησε το δεύτερο τραγούδι του για τη Θεσσαλονίκη («Θεσσαλονίκη Σαββατόβραδο κι Απρίλης»). Οι στίχοι είναι του Κυριάκου Ντούμα, η μουσική του Γιώργου Χατζηνάσιου κι ο δίσκος στον οποίο εντάσσεται, «Τα συναξάρια».
Έντεκα χρόνια αργότερα - στα 1992 ο συνθέτης Μάριος Τόκας συνθέτει μουσική για μια σειρά τραγουδιών σε παλιότερους στίχους του Θεσσαλονικιού Φίλιππου Γράψα που «ταίριαξαν» απόλυτα στην εθνική συγκυρία του λεγόμενου Μακεδονικού ζητήματος. Ο δίσκος ονομάζεται «Η εθνική μας μοναξιά», το τραγούδι με πρωταγωνίστρια και πάλι τη Θεσσαλονίκη - «των στεναγμών το μετερίζι» γίνεται ένα από «τοπ» ζεϊμπέκικα που ακούγεται και χορεύεται με αμείωτο πάθος ακόμα και σήμερα - 20 χρόνια αργότερα.
Η επιτυχία του 1992 γίνεται αιτία για νέα συνεργασία των Μάριου Τόκα - Φίλιππου Γράψα με ερμηνευτή και πάλι τον στιβαρό Δημήτρη Μητροπάνο και τίτλο «Παρέα μ' έναν ήλιο» μόλις δυο χρόνια αργότερα. Είναι το 1994. Είναι εδώ που ο Μητροπάνος «με βαριά παλικαρίσια αναπνοή» ερμηνεύει μεταξύ άλλων «τα παλιά Λαδάδικα».
Η Θεσσαλονίκη ως θέμα, στίχος και «κάρμα» για τον ερμηνευτή δεν τελειώνει εδώ. Δυο χρόνια μετά - στα τέλη του 1996 - ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος συνεργάζεται με στιχουργούς όπως ο Άλκης Αλκαίος, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Γιώργος Κακουλίδης αλλά και ο θεσσαλονικιός ποιητής και ζωγράφος Κώστας Λαχάς. Για το δίσκο αυτό ο Λαχάς «ζωγρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όλες οι ατάκες του Σαμαρά στο enikos.gr (ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ)
- Στις 18 Ιουνίου: κυβέρνηση Αριστεράς με μεγάλη πλειοψηφία...!!!
- Οι οροθετικές ιερόδουλες αλλάζουν το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα
- Ναύπλιο: Ένα παράξενο ψάρι έβγαλε ο ναυαγοσώστης Ιορδάνης Δαμιανός
- Αυτοκτονία μαθήτριας στην Αθήνα
- ΔΑΚΕ ΔΕΗ: Ο Ζερβός έφερε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας
- Πάτρα: Στο Αρχαίο Ωδείο στις 2 Ιουλίου ο Μάριος Φραγκούλης
- Τι είπε ο Θάνος Τζήμερος της “Δημιουργίας Ξανά” στον Νίκο Ευαγγελάτο
- Τι δείχνει το βαφτιστικό όνομα για τον χαρακτήρα μας!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984

- Τελευταία Νέα Athina984
- Συναυλία-αφιέρωμα στον Δ.Μητροπάνο
- Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία
- Απάντηση σε Ερντογάν
- Σύσκεψη για τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά
- ΝΔ: Η υποκρισία δεν έχει όρια
- Πορτογαλία: 344 εκ. ευρώ για θέσεις εργασίας
- Τα τροχαία γίνονται σε μικρές ταχύτητες
- Απορρίφθηκε αίτηση της Αικ. Πελέκη
- ΙΚΑ:Αναστολή καταβολής αποδοχών-εισφορών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τηλεοπτική συζήτηση με τον επικεφαλής του ...
- Ευρωπαϊκό «ταμείο χρέους» με εγγύηση το χρυσό των χωρών;
- 40 εκατ. ευρώ σε IPO του Facebook από την Nasdaq OMX
- Σύλληψη 49χρονου για υπεξαίρεση 1 εκ ευρώ από τράπεζα στη Λεμεσό
- «Πακέτο» μέτρων της Κομισιόν για διάσωση τραπεζών χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων
- O Ηλίας Νικολακόπουλος για το...ρεκόρ του ΠΑΣΟΚ στην Αχαία
- Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας
- ΕΝΤΟΛΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
- ΔΑΠΑΝΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ 05/2012
- ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ 205