Συνάντηση παραγωγικών φορέων με εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας

Μήνυμα, να προχωρήσουν σε πιστοποίηση των μονάδων γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών, ώστε όταν αρθεί το ρωσικό εμπάργκο να είναι έτοιμοι να εισέλθουν στη ρωσική αγορά, έστειλε στους Έλληνες παραγωγούς ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο, ενώ, σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς φρούτων επεσήμανε ότι η επάνοδός τους αφορά σε πολιτική απόφαση.

Επίσης, ο κ. Αλεξένκο, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δεσμεύτηκε ότι θα στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό (φράουλα, ροδάκινο και πορτοκάλια).

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών παραγωγών νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας το ρωσικό εμπάργκο. Ο κ. Αλεξένκο παραδέχτηκε όμως, ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η ρωσική αγορά, αφού λόγω του εμπάργκο με την Ελλάδα, εισάγονται, από άλλες χώρες, φρούτα, χαμηλότερης ποιότητας, σε σχέση με τα ελληνικά, αλλά και ακριβότερα για τους καταναλωτές.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε επίσης, ότι ζήτησε από τον κ. Αλεξένκο να αρθεί τουλάχιστον το εμπάργκο στο ροδάκινο, αφού, όπως υπογράμμισε, οι ποσότητες στα πορτοκάλια είναι μικρές και η καλλιέργεια της φράουλας μπορεί εύκολα και γρήγορα να απορροφηθεί από την ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Χρήστος Κολιός, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η συνάντηση με τον Ρώσο εκπρόσωπο έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο - όπως είπε χαρακτηριστικά - "αίσθησή του αποτελεί ότι τα πράγματα δεν εξαρτώνται από τον ίδιο και δεν αναμένονται άμεσα θετικές εξελίξεις". Από την πλευρά τους οι εξαγωγείς, ζήτησαν να αρθεί το εμπάργκο σε ροδάκινο, φράουλα και ακτινίδιο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT, που ήταν και διοργανωτής της συνάντησης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να "ξεκλειδώσει" μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), ζήτημα το οποίο επιθυμεί - όπως είπε - και η άλλη πλευρά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων DETROP της ΔΕΘ-Helexpo.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα