Συνάντηση Καμίνη-Θεοχαρόπουλου για το προσφυγικό

To προσφυγικό ζήτημα και η επίδρασή του στη λειτουργία της πόλης της Αθήνας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, με τον πρόεδρο του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρουσίασε διεξοδικά στον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη από τα περασμένα Χριστούγεννα

-όταν εμφανίστηκε το πρώτο κύμα Σύρων προσφύγων στην Αθήνα - ο δήμος Αθηναίων για τη διαχείριση του ζητήματος. Με γνώμονα, να μετριαστούν οι συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της πρωτεύουσας και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για του πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος επεσήμανε την συμβολή του Δήμου Αθηναίων στην επίλυση του ζητήματος και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί μια συνολική μεταναστευτική πολιτική και η ΔΗΜΑΡ με τις προτάσεις της θα συμβάλει σε αυτό. Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Όπως είπα και στον κ. Θεοχαρόπουλο, τον οποίο ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την προσοχή του, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας είναι απαράδεκτη. Ο δήμος Αθηναίων κάνει ό, τι μπορεί - και πολύ συχνά υπερβαίνει τα στενά του καθήκοντα - προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και των συνεπειών του στη λειτουργία της πόλης. Έχω ενημερώσει επισήμως την κυβέρνηση, ότι ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να παραχωρήσει και δεύτερο -μετά τον Ελαιώνα- χώρο για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, με την αυστηρή προϋπόθεση να υπάρξει άμεση ανακούφιση της πλατείας Βικτωρίας και να πάψουν οι πλατείες της πόλης να μετατρέπονται σε άτυπους καταυλισμούς. Την ώρα μάλιστα, που στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπολειτουργούν ή έχουν εγκαταλειφθεί παραμένουν κενά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ακραίοι κύκλοι που επιδιώκουν να ωφεληθούν από τις αδυναμίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Θ. ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι μία βραδυφλεγής βόμβα που απαιτεί άμεσες λύσεις. Οι ελληνικές αρχές αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρουσιάζουν για ακόμη μία φορά απόλυτη αμηχανία να αντιδράσουν και να δράσουν θετικά για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εμείς έχουμε επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις μας για την διαμόρφωση μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες όσο και για τους συμπολίτες μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμένει ουσιαστικά απαθής στην ανθρωπιστική κρίση που συντελείται.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, πέραν της εγρήγορσης των ίδιων των κρατικών δομών όπου υπάρχουν, να πρωτοστατήσει στην άμεση οργάνωση και συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην εγκαταλείπονται άνθρωποι σε δρόμους και πλατείες.

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άδεια κτίρια και χώροι στο λεκανοπέδιο της Αττικής και να μην τα παρέχουν κυβερνητικοί παράγοντες και τοπικοί άρχοντες με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που δεν είναι βιώσιμη τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντική η συμβολή του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Γιώργου Καμίνη στην προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και για να αποφευχθεί η ενίσχυση εθνικιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών ρητορικών. Σήμερα, όχι αύριο, είναι αναγκαίο να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ως πρώτο βήμα να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε οργανωμένες υποδομές με βιώσιμες συνθήκες».

Πηγή: ΑΠΕ--ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα