Συνάντηση Γ. Ομήρου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου, είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης

έκανε λόγο για "καθοδηγούμενες αλλαγές" στη Λιβύη, στην Τυνησία, στην Αίγυπτο "και απ΄ ό,τι φαίνεται, το ίδιο θα συμβεί και στη Συρία", και χαιρέτησε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας με το Ισραήλ, το οποίο, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, έχει λόγους να αισθάνεται ανασφαλές και να αναζητά συμμαχίες.

Έκανε λόγο για ανάπτυξη ενός άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, "ο οποίος με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί να αυξηθεί", όπως είπε και τόνισε ότι "η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό, πέραν των προκλήσεων, να προχωρήσει σε κάποιο θερμό επεισόδιο. Εάν το τολμήσει θα βγει σαφώς ζημιωμένη, εμείς θέλουμε να ζήσουμε εν ειρήνη και χωρίς προκλήσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία νέα κατάσταση την οποία θα ήθελε να δημιουργήσει η Τουρκία".

Από την πλευρά του ο κ. Ομήρου έκανε λόγο για τουρκικό επεκτατισμό, ο οποίος "δεν είναι ένα εφεύρημα", αλλά, όπως είπε, "είναι μια διαρκής απειλή, που απειλεί όχι μόνο την Κύπρο. Απειλεί το Αιγαίο, απειλεί τη Θράκη, απειλεί τα νησιά". Τόνισε με έμφαση την ανάγκη ενός κοινού μετώπου "για την αντιμετώπιση αυτού του υπαρκτού και μόνιμου κινδύνου" και εκτίμησε ότι είμαστε ενώπιον εξελίξεων.

"Είμαστε ενώπιον προκλήσεων, κινδύνων αλλά και ευκαιριών. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και να αποτρέψουμε τους κινδύνους", είπε ο κ. Ομήρου.

Επιτέθηκε στην Τουρκία την οποία κατηγόρησε για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, "έχει πάρει και το χαρακτήρα πολεμικών ενεργειών, με την αποστολή πολεμικών πλοίων τα οποία πλέουν στην ΑΟΖ της Κύπρου και με την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών που υπερίπτανται άνω του χώρου που διενεργείται η γεώτρηση εντός της ΑΟΖ". Ο κ. Ομήρου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επέμβει γιατί όπως είπε "δεν μπορεί να παρακολουθεί παθητικά αυτή τη συμπεριφορά", ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης "για τα αυτονόητα".

"Ακούμε από τον κ. Στέφαν Φούλε ότι καλό είναι να υπάρξει μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για να γίνει τι, δηλαδή, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Για τα αυτονόητα; Τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Δίκαιο της Θάλασσας; Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν χρειάζονται καμία επιβεβαίωση. Είναι επιβεβαιωμένα, τα πράγματα ομιλούν αφ΄ εαυτόν, ο κανόνας ισχύει απολύτως στην παρούσα περίπτωση", είπε ο κ. Ομήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα