Συναγερμός σε τρία μέτωπα

Διαπραγμάτευση επί επίμαχων θεμάτων, όπως ο περίφημος ΦΠΑ στην εστίαση, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην αυριανή συνάντησή του στις 6μμ με τους επικεφαλής της τρόικας. Ο πρωθυπουργός απέστειλε σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας για μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε ημερίδα για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών. «Δεν μπορεί», τόνισε, «να υπάρχει από τους έξω η προσδοκία ότι θα έλθουν στην Ελλάδα

μεγάλες επενδύσεις όταν οι γειτονικές μας ανταγωνίστριες χώρες έχουν τους μισούς φορολογικούς συντελεστές και το λέω αυτό γιατί ως γνωστόν βρίσκεται η τρόικα στη χώρα και «ζούμε σε ώρες αναταράξεων».

Αναφερόμενος στο υπό προώθηση νέο εθνικό φορολογικό σύστημα μίλησε για ένα ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% και αυστηρότερες ποινές στους φοροδιαφεύγοντες, για εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας ιδιαίτερα στην επαλήθευση στοιχείων και για απλούστερες ρυθμίσεις.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πολλές φορές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία θα βγούμε από την κρίση κάνοντας ειδική μνεία στο νέο επενδυτικό νόμο που όπως είπε χτυπά τη γραφειοκρατία και φέρνει ταχύτητα και διαφάνεια.

Η τρόικα θέλει στα τρία 24ωρα που ακολουθούν απτά δείγματα αποτελεσματικότητας και έχει σημάνει πραγματικά συναγερμός σε τρία τουλάχιστον μέτωπα.

Πρώτα και κύρια στον τομέα των εσόδων, όπου αιφνιδίως αποφασίστηκε να ξηλωθούν όλα τα στελέχη του ΣΔΟΕ, και σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, φεύγει και ο επικεφαλής του τμήματος που διαχειριζόταν τη λίστα Λαγκάρντ.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων επίσης, είχαμε την αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκη Αθανασόπουλου, αλλά και άλλων στελεχών που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις, και τρίτον στον τομέα της μείωσης του δημοσίου, όπου η Κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει πλαίσιο για σαρωτικές αλλαγές, αλλά από τον επόμενο χρόνο, και οι εκκρεμότητες που θέλει να αφήσει για τη χρονιά που τρέχει αφορά στις συνταξιοδοτήσεις και τους επίορκους. Ενδεικτικό πάντως των δυσκολιών που υπάρχουν σε αυτό το μέτωπο, είναι ότι δεν συναντήθηκε τελικά η τρόικα με τον Αντώνη Μανιτάκη και στο Υπουργείο πήγαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να υπάρξει προεργασία πριν την τελική διαπραγμάτευση.



Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια εβδομάδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς εκτός της εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων, δημιουργείται και πολιτικό κλίμα, καθώς τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και η Δημοκρατική Αριστερά, επαναφέρουν θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές πέρα από την τρόικα, και τούτο γιατί η ύφεση αποτελεί ηφαίστειο εν ενεργεία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα μάλιστα με σημερινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ύφεση κινείται με ρυθμούς 5,7% το τελευταίο τρίμηνο, με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν να έχει υποστεί μείωση κατά 6,375%.

Ενδεικτικό πάντως της κομβικότητας αυτών των συζητήσεων, είναι και το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επαναφέρει θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και μάλιστα με πιέσεις κυρίως προς τη Δημοκρατική Αριστερά, για άλλου τύπου διακυβέρνηση.

Πάντως, η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει απολύτως τον Αντώνη Μανιτάκη, στο πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί. «Το σχέδιο Μανιτάκη είναι ρεαλιστικό και εφόσον εφαρμοστεί, θα γλυτώσουμε τις απολύσεις» τόνισε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Για το αίτημα της τρόικας να διατηρηθεί το έκτακτο χαράτσι μέσω ΔΕΗ, τόνισε: «Έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φόρος για τα ακίνητα και πρέπει να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Ήδη από την Παρασκευή, ο Αθήνα 9.84 είχε περιγράψει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Στάση των Δύο» τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα της λίστας των επτά χιλιάδων επίορκων. Μάλιστα ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, αμφισβήτησε αν υπάρχει αυτή η λίστα, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει για 2500 άτομα που έχει αποκαλύψει. Αποφασιστική σημασία σε αυτή την προσπάθεια, παίζουν εκτός από τη Δικαιοσύνη, και τα περίφημα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία ωστόσο λειτουργούν ανεξάρτητα, πολλά απ αυτά δεν έχουν καν συνεδριάσει και δημιουργείται μια εικόνα που προκαλεί αρκετά και σοβαρά ερωτηματικά.

Την ίδια ώρα, στον ευρωπαϊκό Τύπο, γίνονται αναφορές για την Ελλάδα, με πιο σημαντική τη δήλωση του πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που σημειώνει σε συνέντευξή του, ότι η εμμονή των Γερμανών στη δημοσιονομική προσαρμογή, πλήγωσε βαθιά την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα