Συμβιβασμός ή ρήξη;

Ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα, παρότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εν όψει της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας. Με την ψήφο εμπιστοσύνης στις αποσκευές της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ενώ οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της. Πάντως

η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να παρουσιάσει στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών την πρόταση της για συμφωνία-γέφυρα με τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να λάβει σε αυτό το διάστημα. Παρόντες στην έκτακτη συνεδρίαση οι Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ. Μήνυμα στην σελίδα του στο Facebook ανάρτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που συνοδευόταν από μία φωτογραφία της χιονισμένης Βουλής με τη λεζάντα «Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» και αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία του.

Βάζουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω απ' όλα
Στο Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα.
Τα 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες που υπέφεραν άδικα τόσο χρόνια. Οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι.
Οι 2,5 εκατομμύρια φτωχοί. Οι 300.000 νέοι και νέες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό.
Αυτοί θα είναι στο Eurogroup, γράφει ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέμα κουρέματος επαναφέρει, εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, αυτό αναγκαστικά οδηγεί σε κούρεμα, τονίζει στο γερμανικό Stern. Εν τω μεταξύ με αφορμή σχόλιο του αρθρογράφου της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον αν ο Τσίπρας μιλάει με τον Βαρουφάκη αφού ο ένας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν ψάχνει για νέο δάνειο και ο άλλος ψάχνει για 7 δισ. ευρώ, ο κ Βαρουφάκη απαντά: είμαστε τελείως συγχρονισμένοι. Κάτι που θα είχες αντιληφθεί εάν άκουγες εμάς και όχι αυτά που οι άλλοι είπαν ότι είπαμε».

«Αναζητείται συμβιβασμός στο Eurogroup», σημειώνει η Deutsche Welle, ωστόσο η όποια συμβιβαστική λύση συνδέεται με συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Οχυρωμένη η Γερμανία στη "γραμμή" Σόιμπλε "για πρόγραμμα στην Ελλάδα ή τέλος".

«Ακούγοντας κανείς τον Σόιμπλε, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδοθεί άνευ όρων» σημειώνει το editorial του Βloomberg.

«Η νέα ηγεσία της Ελλάδας προκαλεί, μειώνει την προθυμία μας να βοηθήσουμε», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής/Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης, Μίχαελ Φουχς.

Επιμένει για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν. Δυσάρεστη έκπληξη από την Αυστρία: «Η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης και να σταματήσει την αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους εταίρους», δηλώνει ο Αυστριακός υπ. Οικονομικών, σε αντίθεση με όσα δήλωνε προχθές ο Καγκελάριος της χώρας, Βέρνερ Φάιμαν.

Δεν βλέπει λύση στον ορίζοντα ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ. Εικόνα σύγκρουσης στον γερμανικό Τύπο ενόψει του Eurogroup, με το Spiegel να αναφέρει χαρακτηριστικά: «τώρα ξεκινά το μεγάλο παζάρι». Στο μεταξύ, η Κινέζα ΥΠΕΞ δήλωσε άγνοια για προσφορά βοήθειας της χώρας της προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται στο παρά πέντε της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα κάλεσε, μετά από συνάντηση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, να γίνει «διαπραγμάτευση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ κι όχι με την τρόικα» για ένα «σχέδιο ολοκληρωμένο σχέδιο με την ελληνική κυβέρνηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα