Συμφώνησαν σε εντατικοποίηση των συνομιλιών

Από το πολικό ψύχος στο ζεστό μεσογειακό κλίμα μέσα σε λίγες ώρες. Ένας πόλεμος νεύρων εκτυλίχθηκε χθες μέχρι το μεσημέρι απέναντι στην Ελλάδα αλλά τελικά το κλίμα άλλαξε ενώ φαίνεται πως υπήρξαν βήματα προσέγγισης. Σε εποικοδομητικό κλίμα η τριμερής συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ και Ολάντ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιηθεί η δουλειά για να γεφυρωθούν οι διαφορές

που απομένουν με στόχο την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας. Την ανάγκη να δοθεί μία βιώσιμη λύση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της συνάντησης. «Αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα. «Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα , καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Μέρκελ και Ολάντ αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις. «Συμφωνείστε με τους δανειστές και σταματήστε να αναζητείτε ηπιότερα μέτρα» φέροντια να διαμήνυσαν στον κ Τσίπρα σύμφωνα με το Reuters. Προηγήθηκαν πληροφορίες -οι οποίες διαψεύστηκαν από το Βερολίνο- ότι η Άγκελα Μέρκελ θα προτείνει στον πρωθυπουργό κλιμακωτή συμφωνία, με την Αθήνα να πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε τελικά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που παρά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών τον υποδέχθηκε με μια αγκαλιά ενώ η συνάντηση θα επαναληφθεί σήμερα.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, έγινε γνωστό ότι ζητά επέκταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. H ελληνική πλευρά φέρεται και διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε ότι η διαφωνία με τους θεσμούς στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει.

Είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε συμφωνία δήλωσε πριν την τριμερή ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αφού νωρίτερα εξόργισε την Αθήνα απορρίπτοντας τη νέα ελληνική πρόταση. Μόνο λίγα ζητήματα με την Ελλάδα παραμένουν προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους Θεσμούς πριν από το Eurogroup, δήλωνε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ενθαρρυμένη από το ότι όλοι δείχνουν να αναγνωρίζουν πως μία επίλυση της κατάστασης πριν από την προθεσμία της 30ης Ιουνίου είναι προς το συμφέρον όλων των μερών”.
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιβεβαιώνουν πάντως ότι παραμένει η διάσταση απόψεων ως προς το ύψος των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο πληροφορίες φέρουν και την Αθήνα να προανατολίζεται στην παράταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016. Στόχος είναι να βρεθεί λύση μέχρι τις 18 του μήνα, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, η Μέρκελ αφήνει απ έξω τον ασυμβίβαστο Σόιμπλε στο θέμα Ελλάδα γράφει ο γερμανικός τύπος. Για την Καγκελάριο η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα αναφέρει η Die Welt και υπογραμμίζει πως συζητά με με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον οποίο είναι στην ίδια γραμμή και όχι με τον κ. Σόιμπλε.

Πάντως σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία μονάδα, σε 3C προχώρησε αργά χθες το βράδυ η Standard & Poor's, με αρνητικές προοπτικές. Εκτιμά ότι χωρίς μία συμφωνία με τους πιστωτές της, η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα χρεοκοπήσει εντός των επόμενων 12 μηνών. Η Standard & Poor's κρίνει ακόμη ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο εάν δεν αλλάξουν δραστικά οι προοπτικές της οικονομίας και χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα πιθανότερο είναι ότι θα κηρύξει χρεοστάσιο εντός του επόμενου 12μήνου.


Την ίδια ώρα γενναία αύξηση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε το ΔΣ της ΕΚΤ κατά 2,3 δις πολύ υψηλότερη από τις προηγούμενες εβδομάδες.

«Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια αναδιάρθρωση από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

«Η συμφωνία δεν πρόκειται να χαλάσει για ποσοστό 0,2% του πλεονάσματος», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον Alpha. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ρητή δέσμευση των δανειστών για διευθέτηση του χρέους προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να οδηγήσουν σε χρεοκοπία μια χώρα της Ευρωζώνης.

«Είναι εφικτό να μας δώσουν παράταση αλλά κάτι τέτοιο θα βλάψει τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εκπομπή του mega on line. Παράλληλα ο κ Βενιζέλος επεσήμανε ότι “θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα”

Στην ίδια εκπομπή έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γρηγόρη Ψαριανό και την Θεανώ Φωτίου. Όταν η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης είπε στον βουλευτή του Ποταμιού ότι με αυτά που λέει είναι με το μέρος των δανειστών ο κ. Ψαριανός εξερράγη αποκαλώντας την «νεομνημονιακό σούργελο» και δίνοντάς της ένα σπρώξιμο στον ώμο. Αμέσως μετά η αναπληρώτρια υπουργός αποχώρησε ενώ ο κ. Ψαριανός συνέχιζε να φωνάζει χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι «Δεν δέχομαι να με λένε γερμανοτσολιά. Αυτό το πράγμα είναι βία» είπε η Όλγα Τρέμη απευθυνόμενη στον βουλευτή του Ποταμιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα