Συμφωνία για συγκυβέρνηση στο Βερολίνο

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υπέγραψαν χθες τη συμφωνία που προβλέπει ότι θα συγκυβερνήσουν στην πόλη/ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου, εξασφαλίζοντας μια άνετη και λειτουργική πλειοψηφία στον δήμαρχό της, Κλάους Βόβεραϊτ.

Ο Βόβεραϊτ, Σοσιαλδημοκράτης, συγκυβερνούσε ως τώρα με το κόμμα Die Linke, αλλά η συμμαχία κεντροαριστεράς-αριστεράς δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στις κρατιδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι συνομιλίες SPD-Πρασίνων
που ακολούθησαν δεν καρποφόρησαν.

Η πόλη -μαγνήτης για εκατομμύρια τουρίστες που συρρέουν για να δουν τα μουσεία της, μνημεία του Ναζιστικού καθεστώτος και του ψυχρού πολέμου- αντιμετωπίζει σοβαρές χρηματοδοτικές ελλείψεις και συχνά καλύπτει το κόστος αναγκαίων έργων και υποδομών με ομοσπονδιακή βοήθεια.

Ο Φρανκ Χένκελ, επικεφαλής της CDU στο κρατίδιο, χαιρέτισε την συμφωνία 80 σελίδων, που ευλογήθηκε την Δευτέρα στα συνέδρια των κρατιδιακών οργανώσεων των δύο κομμάτων. Υποσχέθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι ακόμα περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

"Όταν εμπλέκεσαι σε μια ανταλλαγή σκληρών επιχειρημάτων επί πέντε εβδομάδες για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε αντλείς ικανοποίηση", σχολίασε ο Χένκελ.

Η κρατιδιακή βουλή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να επανεκλέξει τον 58χρονο Βόβεραϊτ για την τρίτη του θητεία.

Ο "μεγάλος συνασπισμός" κυβερνούσε το Βερολίνο ως το 2001 και η νέα συμφωνία χαρακτηρίζεται πρόβα για μια πιθανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εάν ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) χάσει τις έδρες που διαθέτει στην Μπούντεσταγκ στις εκλογές του 2013.
Keywords
Τυχαία Θέματα