Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ

Το συγκλονιστικόντοκιμαντέρ της Βίκυς Βελλοπούλου"Excision", με θέμα τον ακρωτηριασμό τωνγυναικείων γεννητικών οργάνων, για μηιατρικούς λόγους, σε 140 εκατομμύριαγυναίκες παγκοσμίως και κυρίως στηνΑφρική, κάνει πρεμιέρα απόψε στις 8 στονκινηματογράφο Odeon Όπερα.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείμια πρωτοβουλία της ActionAid Hellas, με στόχοτην ενημέρωση και την ευαισθητοποίησητης κοινής γνώμης, προκειμένου για τηνεξάλειψη

της κλειτοριδεκτομής.

Η σκηνοθέτης ΒίκυΒελλοπούλου, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρουείπε:

ActionAid Hellas, έχει δράσηστις χώρες αυτές.. Σε χώρες όπως είναιη Κένυα, η Αιθιοπία, η Σιέρα Λεόνε καιαρκετές άλλες της Κεντρικής Αφρικής.Εμείς πήγαμε σε μια συγκεκριμένη φυλήτης Κένιας, προκειμένου να γυρίσουμεαυτό το ντοκιμαντέρ για την κλειτοριδεκτομή.

Είναι πάρα πολύσοκαριστικό! Ήθελε σκληρή δουλειά,έρευνα και να σκάψουμε κάτω από τηνεπιφάνεια, για να καταλάβουμε γιατίγίνεται αυτό και γιατί συμβαίνει σετόσο μεγάλο ποσοστό. Είναι 140 εκατομμύριαγυναίκες σε όλο τον κόσμο που το έχουνυποστεί.

Στην περιοχή πουδουλέψαμε, δεν υπάρχει καμία θρησκευτικήσύνδεση και είναι ένα καθαρά πολιτισμικόέθιμο. Υπάρχουν όμως άλλες χώρες, που ηκλειτοριδεκτομή συνδέεται με τιςθρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν είναιμέσα στην δική τους φιλοσοφία το ότι ηγυναίκα συμμετέχει στην ερωτική πράξη.Γι αυτούς η γυναίκα υπάρχει για ναεξυπηρετεί τον άνδρα.

Το ντοκιμαντέρ τοποθετείγεωγραφικά αυτό που συμβαίνει καιξεκινάει με την τελετή κλειτοριδεκτομής.Η προσέγγιση που είχαμε εμείς, δίνειέμφαση στο ποιες είναι οι επιπτώσειςπου έχει αυτή η πράξη, στην υπόλοιπη ζωήτων γυναικών, που είναι και το τραγικότεροκομμάτι και αυτό για το οποίο δυστυχώςδεν μιλάμε.. Σε επίπεδο υγείας, παραδείγματοςχάριν, καθώς όλο αυτό γίνεται κάτω απόανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Κάθεταιδηλαδή η γυναίκα πάνω σε μια πέτρα στοχώμα..

Στη φυλή που πήγαμε ητελετή γινόταν σε κορίτσια από 12 έως 16ετών, υπάρχουν όμως και φυλές που γίνεταισε ηλικίες από 6 έως 16 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα