Συμπλήρωση 55 χρόνων συμφιλίωσης

Συμπληρώνονται φέτος 55 χρόνια από τη συμφωνία αδελφοποίησης Βόλου - Ροστώβ και στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη αναχωρεί αύριο για τη ρωσική πόλη, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Μιχαήλ Ανατόλιεβιτς Τσερνίσεφ.Στην αποστολή συμμετέχουν οι επικεφαλής των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Ζέττα Μακρή, Απόστολος Νάνος και Μαργαρίτης Πατσιαντάς, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μαβίδης.

Η αντιπροσωπεία, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Βόλου, αναμένεται να φθάσει στο Ροστώβ το βράδυ της Κυριακής και θα επιστρέψει στο Βόλο την Τετάρτη.
Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Δήμαρχο του Ροστώβ κ. Τσερνίσεφ, τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος εκλέγεται στην περιφέρεια Ροστώβ του Ντον, Ιβάν Ιγκνατίεβιτς Σαββίδη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της ρωσικής πόλης κ. Κολέσνικοφ. Επίσης, ο Δήμαρχος Βόλου και τα άλλα μέλη της αποστολής θα συναντηθούν μεταξύ άλλων με εκπροσώπους του Ελληνικού Συλλόγου του Ροστώβ.

Οι σχέσεις Βόλου - Ροστώβ χρονολογούνται από το 1955, επί δημαρχίας Καρτάλη, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι πρώτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που οδήγησαν τελικά στην αδελφοποίηση των δυο πόλεων.

Όσον αφορά στο πρώτο ταξίδι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, ο Δήμαρχος της πόλης του Ροστώβ και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, κ. Τσιλιμένκο προσκαλεί τον Γ. Καρτάλη, με προσωπικό του τηλεγράφημα (15.7.1955), αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου να επισκεφθεί άμεσα το Ροστώβ.

Ο Καρτάλης αμέσως ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και ζητεί την έγκρισή του, το οποίο απαντά δια του κ. Κανελλοπούλου ότι η «Κυβέρνησις δεν κρίνει σκόπιμη αυτή τη μετάβαση». Ο Καρτάλης ανθίσταται και ζητά να δει τον τότε Υπουργό και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Στέφανο Στεφανόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαιώνει ότι «ουδεμίαν έχει η Κυβέρνησις αντίρρησιν δια το ταξίδιον, ούτε δι' οιονδήποτε των δημοτικών συμβούλων». Το ταξίδι, το οποίο πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 1955 και διαρκεί 20 ημέρες, δεν περιορίζεται στο Ροστώβ αλλά επεκετείνεται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ρωσίας.

Ο Καρτάλης, κατά τη διαμονή τους στη Σοβιετική Ένωση, έρχεται σε επαφή με σημαντικούς ηγέτες της ΕΣΣΔ.

Την ίδια χρονιά, στα δεινά των σεισμών του Βόλου προστίθενται οι πλημμύρες (13.10.1955). Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η πόλη του Ροστώβ αποστέλλει αμέσως στο Δήμο Βόλου το ποσό των 20.000 ρουβλίων, ως ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς του Βόλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται με συγκίνηση τη δωρεά αυτή (αρ. απόφ. 178/31.10.1955).

Τον Σεπτέμβριο του 1956 η φιλική επίσκεψη του Βόλου ανταποδίδεται και αντιπροσωπεία του Ροστώβ έρχεται στο Βόλο με επικεφαλής τον Δήμαρχο του Ροστώβ, Βασίλη Σουλιμένκο (ή Σουμελίνκα) με σκοπό να δώσει συμβουλές για την ανοικοδόμηση.

Ο Δήμαρχος Βόλου Θόδωρος Κλαψόπουλος τους υποδέχεται στο πλαίσιο πανηγυρικ
Keywords
Τυχαία Θέματα