Στροφή 180 μοιρών στο θέμα του παστεριωμένου γάλακτος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:39

Σε επιμήκυνση αλλά όχι πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος μέχρι τις επτά ημέρες -αντί των πέντε σήμερα- οδηγεί η νομοτεχνική βελτίωση της ρύθμισης για το γάλα όπως την κατέθεσε λίγο νωρίτερα προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Το ΥΠΑΝ

έκανε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του για πλήρη απελευθέρωση κάνοντας αποδεκτές τις θέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, όμως στην πραγματικότητα η παρέμβαση αυτή ελάχιστα επηρεάζει την ουσία καθώς εξ αρχής ζητούμενο της βιομηχανίας, των εισαγωγέων και των σούπερ μάρκετ, ήταν να προστεθούν τουλάχιστον δύο ημέρες επιπλέον στη διάρκεια ζωής του σημερινού «φρέσκου» γάλακτος των πέντε ημερών.

Με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες και ειδικά όσες έχουν μονάδες παραγωγής στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α) ή όσοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πρώτη ύλη από ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα και στα προϊόντα χαμηλής παστερίωσης (το σημερινό «φρέσκο) ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στους κτηνοτρόφους για χαμηλότερες τιμές παραγωγού σε σχέση με τις σημερινές.

Με βάση τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης αργά το βράδυ, προβλέπεται πως «το παστεριωμένο γάλα θα έχει διάρκεια συντήρησης μέχρι 7 ημέρες, θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και θα υπόκειται στους ελέγχους των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Η προηγούμενη ρύθμιση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις προέβλεπε ότι «η διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου».

Στα νέα προϊόντα που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μετά από δύο μήνες, θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η διάρκεια ζωής σε ημέρες (π.χ. 7 ημερών), η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας και η θερμοκρασία συντήρησής του (σ.σ. έως 6 βαθμούς).

Β.Γεώργας

Keywords
Τυχαία Θέματα