Στρατιώτες κατέλαβαν το ραδιόφωνο στη Γουινέα-Μπισάου

Ο στρατός έθεσε χθες το βράδυ υπό τον έλεγχό του το δημόσιο ραδιόφωνο της Γουινέας-Μπισάου ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας είχαν αναπτυχθεί στρατιώτες και ακούγονταν πυρά.

Περίπου δέκα ένοπλοι στρατιωτικοί εισέβαλαν στο κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού και το εκκένωσαν.

Ταυτόχρονα, άλλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Μπισάου, της πρωτεύουσας της χώρας, και κατέλαβαν την έδρα του κυβερνώντος κόμματος.

Στρατιώτες θεάθησαν και στη λεωφόρο που περνά μπροστά
από την κατοικία του απερχόμενου πρωθυπουργού Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ, γύρω από την οποία εκτοξεύονταν ρουκέτες και ακούγονταν πυροβολισμοί.

Λίγο νωρίτερα, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Κούμπα Γιάλα, είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένος για τις 29 Απριλίου. Στο δεύτερο γύρο θα βρίσκονταν αντιμέτωποι ο Γκόμες Ζούνιορ και ο Γιάλα.

Οι πέντε κυριότεροι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Κούμπα Γιάλα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να μην ψηφίσουν στις 29 Απριλίου. «Όποιος τολμήσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία θα φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβεί», απείλησε ο Γιάλα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο πρώην πρόεδρος είχε καταγγείλει «νοθεία» στον πρώτο γύρο και είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετείχε στον δεύτερο.

Ο Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ κέρδισε τον πρώτο γύρο, στις 18 Μαρτίου, με ποσοστό 48,97% έναντι 23,26% του Γιάλα.

Η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο επρόκειτο να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή και να ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου.

Πολλοί αναλυτές εξέφραζαν φόβους για βίαια επεισόδια στην πρώην πορτογαλική αποικία, η ιστορία της οποίας έχει αμαυρωθεί από πραξικοπήματα, απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης και πολιτική αναταραχή αφότου κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1974. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Γουινέα-Μπισάου έχει εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κέντρο για το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης.
Keywords
Τυχαία Θέματα