Μεσίστιες οι σημαίες στη Γαλλία

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στη χώρα μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν και πρόσθεσε ότι από τους έντεκα τραυματίες,

οι τέσσερις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι σε μία σιωπηλή διαμαρτυρία, φορώντας μαύρα αυτοκόλλητα με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Charlie».

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

Ο γενικός εισαγγελέας της Γαλλίας επιβεβαίωσε ότι οι δράστες φώναξαν "Ο θεός είναι μεγάλος" και είπαν ότι "ήθελαν να πάρουν εκδίκηση" για τον προφήτη Μωάμεθ.

Ο τρόπος δράσης των προσώπων που εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, η ηρεμία, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους δείχνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Οι τρεις δράστες άφησαν πίσω τους δώδεκα νεκρούς, ανάμεσά τους οι πασίγνωστοι σκιτσογράφοι Βολινσκί, Καμπί, Σαρμπ και Τινιούς και 2 αστυνομικούς.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού δείχνουν τον επαγγελματισμό των δραστών που εξαπέλυσαν μια καλά σχεδιασμένη επίθεση, υπογραμμίζουν πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με αστυνομικό, «το πιο εκπληκτικό είναι η ψυχραιμία τους. Εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, ίσως ακόμη και στη Γαλλία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν λάβει εκπαίδευση».

Ακόμη μία ένδειξη της ψυχραιμίας τους: οι δράστες αρχικά έκαναν λάθος στη διεύθυνση και σταμάτησαν στον αριθμό 6 του ίδιου δρόμου, όπου στεγάζεται ένα παράρτημα της εφημερίδας, επεσήμανε ένας αστυνομικός. «Εκεί δεν πυροβόλησαν, δεν πανικοβλήθηκαν... πήγαν στον αριθμό 10, όπου βρίσκεται η σύνταξη της Charlie Hebdo».

Μουσουλμάνος ο νεκρός αστυνομικός

«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo». Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο της σατιρικής εφημερίδας μετά τη σφαγή στην αίθουσα σύνταξης και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Για πολλούς ο άδικος θάνατος του Αχμέντ έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η παγίδα να θεωρούνται όλοι ίδιοι και αντιθέτως πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους μουσουλμάνους, απλούς Γάλλους πολίτες, και τους φανατικούς τζιχαντιστές.

Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.

Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τραίνα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ και άλλους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό και δημόσιους χώρους.

Στους δρόμους οι Γάλλοι

Εν τω μεταξύ, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι και σε πολλές γαλλικές πόλεις για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της αιματηρής επίθεσης εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους φορούσαν μαύρα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Είμαι κι εγώ Charlie», ένα σύνθημα αλληλεγγύης προς τα θύματα, το οποίο κυκλοφορεί και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», μια αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή της Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς γελοιογράφους της εφημερίδας.

Ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι.

Στο Βερολίνο περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν απόψε μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πανό που έγραφαν «Είμαι και εγώ Σαρλί» ή παλιά πρωτοσέλιδα της Charlie Hebdo, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν ραντεβού σε διαφορετικές περιοχές της πόλης: περίπου 200 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο της Γαλλίας, ενώ από 1.000 ως 1.500, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κρατούσαν μολύβια και στυλό ως ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ είχαν ανάψει κεριά και είχαν αναρτήσει ένα πανό σε ένα άγαλμα όπου είχαν γράψει το σύνθημα: «είμαι κι εγώ Σαρλί».

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με τα πρόσωπα σκυθρωπά, συμπεριλαμβανομένων πολλών Γάλλων.

Στη Μαδρίτη εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, παρόντος και του πρεσβευτή Ζερόμ Μποναφόν. Φώναξαν συνθήματα όπως «ελευθερία της έκφρασης» ή επίσης «είμαστε όλοι Σαρλί» ενώ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας μπροστά στη γαλλική σημαία.

Πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με στόχο να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα