Στον ΟΗΕ για τη Γυναίκα

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την πρωτοβουλία "Say No-Unite" του UN WOMEN, που αποσκοπεί στην εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών, τόνισε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Ζέτα Μ. Μακρή, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της 57ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών (4 - 15 Μαρτίου 2013).

Η κ. Μακρή, η οποία συμμετέχει ως επικεφαλής της ελληνικής

αντιπροσωπείας στις εργασίες της Συνόδου, μίλησε μέσα στα πλαίσια συζήτησης με θέμα τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές από την εφαρμογή του Προγράμματος Δράσης του Πεκίνου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό στόχο κάθε σύγχρονης δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «συνιστά μοχλό πίεσης για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή σε κάθε χώρα».

Αναφερόμενη σε ενέργειες που γίνονται στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σχεδιάζει και εφαρμόζει εξειδικευμένες πολιτικές για να προάγεται και να ενδυναμώνεται η συμμετοχή των γυναικών σε τομείς, όπου υποεκπροσωπούνται. Επιπλέον, προχωρά σε παρεμβάσεις σ' όλο το φάσμα της δημόσιας πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζονται όλες οι διακρίσεις που βασίζονται στο φύλο και παρατηρούνται κατά την εφαρμογή των πολιτικών. Επίσης, βοηθάει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το θέμα της ανεργίας.

Όσον αφορά το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, η κ. Μακρή αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει δίγλωσση τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες για τα θύματα και τα παιδιά τους, εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως και συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων αναφέρθηκε και στις δράσεις που γίνονται στην Ελλάδα προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τόσο στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όσο και σε συνδικάτα και ενώσεις, καθώς και στην ανάπτυξη ενός μηχανισμού, ενός Παρατηρητηρίου, που θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να ελέγχει και να αξιολογεί την εφαρμογή των πολιτικών για την ισότητα των φύλων, μέσω της ανάπτυξης ενός Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος και ενός Εθνικού Συστήματος Δεικτών που αφορούν το Φύλο.

Στο περιθώριο της Συνόδου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας συναντήθηκε με τη συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ατόμων (human trafficking), Μύρια Βασιλειάδου και συζήτησαν σχετικά με τις δράσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στον τομέα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Η κ. Βασιλειάδου τόνισε την ανάγκη διορισμού εθνικού συντονιστή στα θέματα παράνομης διακίνησης ατόμων, ενώ παράλληλα συζητήθηκε το θέμα μεταφοράς στην εσωτερική έννομη τάξη της κοινοτικής οδηγίας 2011/36.

Η κ. Μακρή συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό παράλληλων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών και έλαβε μέρος στην υψηλού επιπέδου συνάντηση της Γαλλοφωνίας που υιοθέτησε σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Συνάντηση είχε επίσης και με την αναπληρωτή υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών της Τουρκίας, Askin Asan, με την οποία συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και τη Διακήρυξη Προθέσεων για τη συνεργασία της προώθησης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των γυναικών, μέσω της υποστήριξης των πρωτοβουλιών των γυναικών που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Μαρτίου, στο πλαίσιο της 2ης Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Τέλος, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με τον οποίο συζήτησαν τόσο τα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της 57ης Συνόδου, όσο και θέματα της ομογένειας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα