Ελεύθερος ο Έλληνας φοιτητής

Ελεύθερος μαζί με τους υπόλοιπους ξένους φοιτητές που είχαν προσαχθεί τα μεσάνυχτα αφέθηκε ο Έλληνας φοιτητής Γιώργος Ιατρίδης, μετά την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο οποίος δεντου απήγγειλε καμία κατηγορία. «Ένας Έλληνας, δύο Γάλλοι, ένας Αμερικανός, ένας Γερμανός και δύο Ιρανοί είναι οι ξένοι που έχουν προσαχθεί κατά τιςδιαδηλώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ και τόνισε ότι από αυτούς οι τέσσερις θα απελαθούν και οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι, δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Δενείναι ακόμη γνωστό αν ο Έλληνας

φοιτητής, ο Γιώργος Ιατρίδης θα απελαθεί ή όχι.

Δενείναι γνωστή η απάντηση στο ερώτημα αν η ασφάλεια θα προχωρήσει ή όχι σε διαδικασία απέλασης των ξένων φοιτητών που προσήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τις διαμαρτυρίες.

Η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» στην ιστοσελίδα της είχε γράψει νωρίτερα ότι προσήχθησαν τέσσερις ξένοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Τουρκία με το πρόγραμμα ERASMUS και άλλα 11 άτομα, τέσσερις Αμερικανοί, δύο Βρετανοί, δύο Ιρανοί, ένας Ινδός, ένας Γάλλος και ένας Έλληνας, που φέρουν διπλωματικό διαβατήριο.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Ζαμάν» υποστηρίζει ότι από τους έξι ξένους που έχουν προσαχθεί, συνελήφθησαν οι τέσσερις, οι οποίοι φέρουν διπλωματικό διαβατήριο της Ελλάδας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κων/πολη διέψευσε κατηγορηματικά τα περί προσαγωγής ατόμου με ελληνικό διπλωματικό διαβατήριο.

Μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι απο τις συγκρούσεις φτάνουν τους τέσσερις καθώς αστυνομικός διοικητής υπέκυψε στα τραύματά του στα Άδανα.

Εν μέσω όλων αυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιστροφή Ερντογάν από την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Μαγκρέμ.

«Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και περιουσίες»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στους διαδηλωτές δήλωσε, από την Τυνησία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, «εξαίρω τους διαδηλωτές που κινούνται με περιβαλλοντολογική ευαισθησία, αλλά όπως γνωρίζετε, πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν επιτεθεί εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Πρόκειται για τους ίδιους. Προκαλούν ζημιές σε αθώους πολίτες και σε περιουσίες».

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν άφησε να διαφανεί μια πρώτη ένδειξη για το πώς πρόκειται να αντιδράσει μόλις επιστρέψει στην Τουρκία, πράγμα που θα συμβεί στις εννιά του βράδυ. Η προσοχή της κοινής γνώμης στην Τουρκία είναι στραμμένη στο αν ο Ερντογάν θα χαμηλώσει ή όχι τους τόνους.

«Είμαστε κόμμα που πήρε την ψήφο 21,5 εκατομμυρίων πολιτών και είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κλεισίματος, αλλά ποτέ δεν βγάλαμε στους δρόμους την κομματική μας βάση. Αγωνιστήκαμε δημοκρατικά και η δικαιοσύνη μας δικαίωσε» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα υλοποιηθεί το σχέδιο περί ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα