«Στόχος μία ταινία στην Ελλάδα»

Ο Alexander Payne ή Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος όπως είναι το πραγματικό του όνομα,  είναι πολλά πράγματα μαζί με πολλές υποψηφιότητες  σεναριογράφος και σκηνοθέτη που μπορεί να  ισορροπεί ανάμεσα στο καλλιτεχνικό και το εμπορικό.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ μιλώντας και στα ελληνικά είπε «από τους γονείς μου και τους παππούδες μου δεν ξεχνώ την ελληνική γλώσσα».


Με αφορμή την νέα

του ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζόρτζ Κλούνει, Οι Απόγονοι, που ήδη σε 10 μέρες προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες έχουν 60.000 εισιτήρια, ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός αριθμός για καλλιτεχνική ταινία. Το αντιφατικό στόρυ της ταινίας διαδραματίζεται στην Χαβάη «έτσι καταρρίπτεται η εικόνα του παραδεισένιου τουριστικού προορισμού»,

O Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης δήλωσε για τον Κλούνει «Ο Τζορτζ είναι ένα μείγμα  σπάνιο χαμόγελου και πικρίας, δράματος και κωμωδίας, δεν υπάρχουν σήμερα πολλοί πρωταγωνιστές της δικής του στόφας, το σύγχρονο πορεύεται με το κλασσικό και σε διαβεβαιώ είναι σταρ πολλών καρατίων και η συνεργασία μας ήταν very easy. Το ίδιο συνεργαστήκαμε και με τον Τζακ Νίκολσον. Όταν το σενάριο είναι καλό και οι προδιαγραφές της παραγωγής αξιοπρεπείς ακόμα και οι πιο δύστροποι σταρς συνεργάζονται αρμονικά».

Αναντικατάστατο εργαλείο μιας ταινίας  για εκείνον είναι το μοντάζ «ο μετρονόμος των ρυθμών, το εργαλείο με το οποίο απογυμνώνεται ή γκρεμίζεται μία ταινία, ο βασιλιάς των κινηματογραφιστών».

Μελλοντικά, στο επαγγελματικό του πλάνο έχει στα σκαριά μία ταινία  στα ελληνικά γυρισμένη στην Ελλάδα  που θα πραγματοποιήσει  αφού πρώτα ολοκληρώσει ακόμα  δύο ταινίες.

Βλέπει ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα του άρεσε πολύ το Attemberg της Τσάγγαρη, «Μία ταινία που επιτέλους αποφεύγει την εσωστρέφεια άλλων ελληνικών ταινιών,  ενώ τον κυνόδοντα δεν «κατάφερε» να τον δει παρότι «προσπάθησε» αφού η μητέρα  του «δεν κατάλαβε τίποτα».

Τέλος φαίνεται αισιόδοξος για το μέλλον του κινηματογράφου και του Χόλιγουντ, κι ενώ «μπορεί να γυρίζονται πολλά σκουπίδια, όμως ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού εξακολουθεί  να βλέπει ταινίες με κέντρο τον άνθρωπο» Ο αλεξάντερ Πέιν συνεχίζει να γράφει να ανησυχεί και να αισιοδοξεί.

Ο Αλέξανδρος Πέιν, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1961 στην Ομάχα τη Νεμπράσκα από Έλληνοαμερικάνους γονείς , ο παππούς του ήταν μετανάστης απο την Αχαΐα. Έχει τιμηθεί μία φορά με το βραβείο Όσκαρ, το 2005 για την ταινία Sideways. Φοίτησε στο σχολείο Creighton και αργότερα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου σπούδασε Ισπανική γλώσσα και ιστορία. Συνέχισε για μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκας στην Ισπανία , και το 1990 αποφοίτησε από την σχολή σκηνοθετών του πανεπιστημίου UCLA.
Σκηνοθέτησε πολλές ταινίες για τον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα