Στο υπουργείο Εργασίας το "βάρος" 600 εκατ. ευρώ

Της Ρούλας Σαλούρου

Στο υπουργείο Εργασίας πέφτει το μεγάλο βάρος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού όπως παραδέχθηκε χθες και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Κατά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε ότι η ελληνική πλευρά θα παραμείνει σταθερή στη θέση της να μην δεχθεί περικοπές στις συντάξεις, τουλάχιστον οριζόντιες, γιατί στα πρώην Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, έχει σχεδόν προεξοφληθεί η μείωση των συντάξεων

ως απόρροια της προβλεπόμενης μείωσης των εισφορών κατά τουλάχιστον 10 μονάδες. Αυτό που θα επιδιώξει το υπουργείο, σήμερα στις 11.30 το πρωί είναι να κερδίσει χρόνο, ώστε οι όποιες περικοπές να καθοριστούν μέσα στo 2014 και όχι άμεσα.

Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει έως και 800 εκατ. ευρώ από το νοικοκύρεμα του συστήματος και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η τρόικα όμως δεν εμφανίζεται τόσο αισιόδοξη. Στα 600 εκατ. ευρώ κατεβάζει τον πήχη το υπουργείο Οικονομικών ελπίζοντας ότι θα κάμψει τις ενστάσεις της Τρόικας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας στοχεύει να εξοικονομήσει:

- 350 εκατ. ευρώ μέσω της αυτόματης διασταύρωσης ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

- Περίπου 70 εκατ. ευρώ από την ένταξη, στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, από την 1η Δεκεμβρίου.

- 200 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία.

- Μέρος των οφειλών που σήμερα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.

-80 εκατ. ευρώ από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης.

-15 εκατ. από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Και στο βάθος μεταρρύθμιση

Καθώς βέβαια το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος αναμένεται πολύ μεγαλύτερο, εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζουν το έδαφος για μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία θα ενημερώσει την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα