Στο Στρασβούργο ο Χριστόφιας

Δύο μέρες μετά την ανάληψη από την Κύπρο της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας έφτασε το απόγευμα στο Στρασβούργο για σειρά επαφών με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων και να παρουσιάσει αύριο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρόγραμμα της προεδρίας, που έχει βασικό της σύνθημα «για μια καλύτερη Ευρώπη».

Κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο Χριστόφια

υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς. Υπογράφηκε από τον Κύπριο πρόεδρο το βιβλίο επισκεπτών και ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου δήλωσε ότι ο Μ. Σούλτς εξέφρασε την πεποίθηση, με βάση και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι η κυπριακή προεδρία θα είναι επιτυχής και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεργαστεί με την Κύπρο σε όλο το διάστημα της προεδρίας της. Επίσης, ο κ. Σούλτς διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αίτηση της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης δεν θα επηρεάσει την προεδρία της.

Ακολούθησε συνάντηση Χριστόφια, Σούλτς και Μπαρόζο, στην οποία βασικά συζητήθηκε το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια για να εξευρεθούν συγκλίσεις και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υπάρξει συμφωνία.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε χωριστές εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συναντήσεις με την ολομέλεια Ευρωβουλευτών της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και με την Πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία θα του παραθέσει απόψε δείπνο.

Η κρίσιμη μέρα είναι η αυριανή , κατά την οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρουσιάσει ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου το Πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας, δίνοντας αναλυτικά το στίγμα των προτεραιοτήτων και της πολιτικής του στο προσεχές εξάμηνο.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές και ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα απαντήσει σε ερωτήσεις τους.

Η συνολική παρουσίαση του Κυπρίου Προέδρου, τόνισε πηγή του ευρωκοινοβουλίου, θα παίξει σημαντικό ρόλο στη στάση του Κοινοβουλίου έναντι της Κυπριακής προεδρίας.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή προεδρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος συνοδεύει τον Κύπριο Πρόεδρο, σχολίασε ότι η Λευκωσία «δεν θα μπει στο παιγνίδι της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα».

Στην Ε.Ε., πρόσθεσε, υπάρχει εκνευρισμός για την αρνητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής προεδρίας, ενώ όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι επαναβεβαιώνουν ότι η Κυπριακή προεδρία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα