Στο «μικροσκόπιο» τρεις ύποπτοι για την επίθεση

Στο «μικροσκόπιο» των γαλλικών αρχών βρίσκονται ως ύποπτοι για τη φονική επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, τρεις άνδρες ηλικίας 34, 32 ετών και 18 ετών, σύμφωνα με γαλλικά μέσα. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μεταδίδουν, ο 34χρονος και ο 32χρονος είναι αδέλφια, ενώ αστυνομική πηγή δήλωσε στο Reuters, ότι o ένας εξ αυτών έχει δικαστεί στο παρελθόν για υπόθεση τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Γαλλία, ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε

την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους και απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Εκατό χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, σε μία σιωπηλή διαμαρτυρία για την πρωτοφανή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

Ο τρόπος δράσης των προσώπων που εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, η ηρεμία, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους δείχνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Οι τρεις δράστες άφησαν πίσω τους δώδεκα νεκρούς, ανάμεσά τους οι πασίγνωστοι σκιτσογράφοι Βολινσκί, Καμπί, Σαρμπ και Τινιούς και 2 αστυνομικούς.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν με τα κινητά τους τηλέφωνα αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού δείχνουν τον επαγγελματισμό των δραστών που εξαπέλυσαν μια καλά σχεδιασμένη επίθεση, υπογραμμίζουν πρώην στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με αστυνομικό, «το πιο εκπληκτικό είναι η ψυχραιμία τους. Εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού, ίσως ακόμη και στη Γαλλία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν λάβει εκπαίδευση».

Ακόμη μία ένδειξη της ψυχραιμίας τους: οι δράστες αρχικά έκαναν λάθος στη διεύθυνση και σταμάτησαν στον αριθμό 6 του ίδιου δρόμου, όπου στεγάζεται ένα παράρτημα της εφημερίδας, επεσήμανε ένας αστυνομικός. «Εκεί δεν πυροβόλησαν, δεν πανικοβλήθηκαν... πήγαν στον αριθμό 10, όπου βρίσκεται η σύνταξη της Charlie Hebdo».

Μουσουλμάνος ο νεκρός αστυνομικός

«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo». Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο της σατιρικής εφημερίδας μετά τη σφαγή στην αίθουσα σύνταξης και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Για πολλούς ο άδικος θάνατος του Αχμέντ έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η παγίδα να θεωρούνται όλοι ίδιοι και αντιθέτως πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους μουσουλμάνους, απλούς Γάλλους πολίτες, και τους φανατικούς τζιχαντιστές.

Προηγούμενη είδηση

Keywords
Τυχαία Θέματα