Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ το ΕΜΠ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύμηνη έρευνα του ΣΔΟΕ για την κακοδιαχείριση και τα οικονομικά σκάνδαλα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την ώρα που το ΕΜΠ επικαλείται «σύγχυση στην ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων» και την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ιδρύματος στα τέλη του 2013.

Στο μικροσκόπιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται οι τραπεζικοί

λογαριασμοί καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να γίνει αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις, ύστερα από τη διαπίστωση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών ότι την περίοδο 2002-2013 δεν δηλώθηκαν από το ΕΜΠ και επομένως δεν φορολογήθηκαν έσοδα 83 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονταν από ερευνητικά προγράμματα.

Η έρευνα από άνδρες του ΣΔΟΕ ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2014 και η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Σε έγγραφο του ΕΜΠ που διαβιβάστηκε στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου ο Ανδρέας Λοβέρδος να το καταθέσει στη Βουλή, το ίδρυμα ισχυρίζεται ότι δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν οι δηλώσεις και να αποδοθούν οι φόροι του φθινόπωρο του 2013, γιατί το Πολυτεχνείο ήταν κλειστό λόγω της πολύμηνης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων και δεν λειτουργούσε το Ταμείο, η μηχανογράφηση και οι διοικητικές υπηρεσίες.

Στο υπόμνημα του ΕΜΠ προς τα ΣΔΟΕ τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά τις αιτιάσεις για υποβολή ανακριβών συγκεντρωτικών δηλώσεων του άρθρου 20 και ανακριβών δηλώσεων εισοδήματος όσον αφορά τα κέρδη από εμπορική δραστηριότητα, σας αναφέρουμε ότι λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε κατά την ερμηνεία των σχετικών φορολογικών διατάξεων αναφορικά με το αν εμπίπτει σε αυτές η μοναδική εμπορική δραστηριότητα του Ιδρύματός μας, δεν είχαν υποβληθεί οι πιο πάνω δηλώσεις με πληρότητα.

Ήδη, όμως, έχει ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής τους στην αρμόδια ΔΥΟ Δ Αθηνών, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μηνός. Δεσμευόμαστε να σας ενημερώσουμε άμεσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και την τυχόν καταβολή αναλογούντων φόρων».

Ισίδωρος Ρούσσος

Keywords
Τυχαία Θέματα