Έως τις 10/10 η διαπραγμάτευση

«Ανοίξαμε σχεδόν όλα τα μέτωπα» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το ίδιο στέλεχος στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη σύγκλιση σε ό,τι αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τις προβλέψεις για την ύφεση φέτος και την επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014.

Αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, κινητικότητα, νέος

δικηγορικός κώδικας, φοροδιαφυγή και νέος φόρος ακινήτων θα μπουν εκ νέου στο μικροσκόπιο, στη διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί έως τις 10 Οκτωβρίου προκειμένου η χώρα να διασφαλίσει την δόση ύψους ενός δισ. ευρώ.

Μετά τις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και του eurogroup στα μέσα του Οκτωβρίου η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, με αντικείμενα την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τους τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016.

Η τρόικα ήδη προσδιορίζει στα 5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, όταν η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, νέο δάνειο από την Ευρωζώνη με τη χρήση ακίνητων του δημοσίου ως έμμεση εγγύηση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας από το 2014 έως το 2015, είναι ένα από τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση, η οποία επικαλούμενη την πολιτική κατάσταση και την κοινωνική κόπωση που έχει προκαλέσει η τριετής λιτότητα θα επιχειρήσει να αποσοβήσει τη λήψη νέων μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα