Στο κυνήγι της έκτης δόσης

Η εκταμίευση της 6ης δόσης και οι ενυπόγραφες δεσμεύσεις, στις οποίες επιμένουν οι πιστωτές μας, βρίσκονται στην ατζέντα των συναντήσεων του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου κατά το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που παραμένει εξαιρετικά ρευστό. Σήμερα θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες
με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη σαββατιάτικη συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας επανέφεραν το θέμα της υπογραφής στο πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος  επέμεινε ότι δεσμεύθηκε επαρκώς, με την απόφαση για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας και την ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε τονίζοντας πως «όσο δεν υπάρχουν γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της βοήθειας».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογράψει, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση, άφησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Την ίδια ώρα, κατηγορηματικά απορρίπτει η κυβέρνηση την πρόταση που φέρεται να έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες μέσω του IIF για επιτόκιο 8% στα νέα -«κουρεμένα» κατά 50%- ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα. «Ένα επιτόκιο τέτοιου ύψους ουσιαστικά θα ακύρωνε τα οφέλη από τις αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Εν τω μεταξύ, η μεγέθυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επαναφέρει το ζήτημα της «Μεγάλης Λύσης», η οποία ενδέχεται να περιέχει μεταξύ άλλων αυξημένες εξουσίες των Βρυξελλών στη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών, θεσμοθέτηση του ευρω-ομολόγου και  ταχύτερη ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Την πρόταση της Κομισιόν για αυξημένη εποπτεία των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης πρόκειται να παρουσιάζει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενώσης Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Την ίδια ημέρα θα δημοσιοποιηθεί έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τα οφέλη που θα είχε η υιοθέτηση της πρόταση για το ευρωομόλογο, ως απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times, που επικαλείται πηγές στις Βρυξέλλες, το σχέδιο περιλαμβάνει πρόβλεψη για αποστολή αξιωματούχων της Κομισιόν στις χώρες - μέλη, προκειμένου να ελέγξουν εκ του σύνεγγυς τα στοιχεία. Οι επόπτες θα έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν στα εθνικά κοινοβούλια για να εξηγήσουν τις απόψεις της Κομισιόν, η οποία εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα εισηγείται τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς.

Η κυκλοφορία «ευρωομολόγων» μπορεί να οδηγήσει «γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους» στην ευρωζώνη, επίσης μπορεί να «ενισχύσει την αντίσταση» της ευρωζώνης απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη βδομάδα. Μελετώνται τρεις επιλογές,  -μη κ
Keywords
Τυχαία Θέματα