Στο επίκεντρο οι εκλογές

Με έκτακτες μεταδόσεις και ρεπορτάζ, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας για το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως μετέδωσαν, «επικράτησε το ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση, που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα». «Μικρή ανάσα» δίνει η έκβαση της κάλπης κατά το γερμανικό Spiegel, «η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο»
λέει η ιταλική Repubblica. «Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais.

Τα πρώτα exit poll και η ακόλουθη ροή αποτελεσμάτων που έδωσε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έκαναν με αστραπιαία ταχύτητα το γύρο του κόσμου. Πρώτη είδηση στις ηλεκτρονικές πύλες των μεγαλύτερων διεθνών μέσων στην Ευρώπη και την Αμερική, ακόμη και στο αραβόφωνο Al Jazeera. Απευθείας ανταποκρίσεις και συνδέσεις με την Ελλάδα για την εκλογική αναμέτρηση, στην οποία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «είδαν» την καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης.

«Ένα κόμμα που έχει υποσχεθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έλαβε την ψήφο του ελληνικού λαού», αναφέρει το CNBC. Και επισημαίνει ότι, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα κυριαρχήσει στην συνάντηση των G20 που ξεκινάει αύριο (σήμερα).

Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του Bloomberg. «Για τις αγορές ένας σχηματισμός με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα αποτελούσε μεγάλη ανακούφιση», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank. «Θα μείωνε τον κίνδυνο μιας εξόδου της χώρας από το ευρώ», πρόσθεσε.

Ανακούφιση επικρατεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι αυτό το αίσθημα αναμένεται να μετριαστεί καθώς ακόμα και η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάποια χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

Το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ εξαρτάται από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό μια κυβέρνησης συνασπισμού επισημαίνει το BBC. Παρόλα αυτά τονίζει ότι, ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση ισχυρή, κάτι που εκτιμά πως δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα στην συνεδρίαση των G20 που ξεκινάει τη Δευτέρα, αναφέρει το CNN. Επιπλέον σημειώνει ότι, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι διαχειρήσιμη. Από την άλλοι δεν είναι λίγοι όσοι ακόμα ανησυχούν ότι, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα προκαλέσει χάος στις αγορές και ένα μεγάλο σοκ στην παγκόσμια οικονομία.


ΠΗΓΗ: www.capital.gr, in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα