Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της ανεργίας

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με αιχμή του δόρατος τους νέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΥΠΕΡΓ.

Παράλληλα, αναμένεται η επέκταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους κυρίως από οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο- ενώ το ΥΠΕΡΓ επιδιώκει την εξασφάλιση κοινοτικών πόρων άνω των 2 δισ. 400 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού για την περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με την Ελληνική
Στατιστική Αρχή και την Eurostat, περίπου 6 στους 10 νέους ηλικίας μικρότερης των 25 ετών είναι άνεργοι, με την συνολική, επίσημη ανεργία στην χώρα να ανέρχεται στο 27,8%.

Στόχος του υπουργείου είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας τουλάχιστον 300.000 άνεργων νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Ήδη, έχουν εξασφαλιστεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 340 εκατ. για απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από τότε που θα ολοκληρώσουν την εκπαίδευση ή θα μείνουν χωρίς εργασία.

Η έναρξη του διαστήματος των τεσσάρων μηνών θα ξεκινάει από την εγγραφή των νέων στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Την βάση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα αποτελέσει το πρόγραμμα «Εγγύηση για την Νεολαία» η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα περιλαμβάνει επιχορήγηση για την απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης, τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω της επιχορήγησης των νέων για την Ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ακόμη θα υλοποιηθούν δράσεις επιχορήγησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για νέους που ξεκινούν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά και δράσεις κατάρτισης για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων σε επαγγέλματα τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (πχ τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, πληροφορική, κλπ), τα οποία θα καταλήγουν σε πιστοποίηση βάσει προτύπων.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα