Στο Α΄θερινό οι αποφάσεις για το δημοψήφισμα

Στη Βουλή κρίνεται η τύχη του δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ, μέσα σε κλίμα έντασης και καταγγελιών, και απόντων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων

και του ΚΚΕ. Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Α' Θερινού τμήματος για να κρίνει αν οι προτάσεις των κομμάτων είναι ομοειδείς, οπότε μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών, που ξεπερνούν τις 120 και να συγκληθεί η ολομέλεια για τριήμερη διαδικασία. Το Α' θερινό τμήμα καλείται επίσης να αποφασίσει εάν το νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται δημοψήφισμα ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ή δημοσιονομικό θέμα, καθώς εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι το ζήτημα είναι δημοσιονομικό σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Εντός της αίθουσας είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι αφού επίσης καταγγείλουν τη διαδικασία που ακολουθείται, αναμένεται να αποχωρήσουν.

Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι η ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ αποτελεί προαπαιτούμενο της τρόικας, ενώ υποστηρίζει ότι οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ δεν μπορούν να προσμετρηθούν.

Θέμα αποτελεί και το αν γίνει αποδεκτό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συναθροιστούν οι υπογραφές και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάτι στο οποίο έχει ήδη εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Υποθέτω ότι ο πρόεδρος θα αποσύρει την πρόταση σε περίπτωση συνάθροισης των ψήφων της Χρυσής Αυγής. Έχω ειδοποιήσει τον γραμματέα της ΚΟ ότι η δική μου υπογραφή τότε δεν υπάρχει» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο Σπύρος Λυκούδης.

Για αντισυνταγματικές πρακτικές της κυβέρνησης που μεθοδεύουν την απόρριψη του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «στο κόκκινο», ενώ επιτέθηκε και στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ανήκει σε μια ειδική κατηγορία πολιτικών που απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα