Στήριξη στο δίκτυο φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας

Η κατασκευή του έργου διασύνδεσης (των δικτύων) φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενεργειακής Ένωσης Μάρος Σέφτσοβιτς, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τελετής έναρξης

κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TANAP, η οποία πραγματοποιήθηκε στην ανατολική τουρκική πόλη του Σελίμ, τονίζεται σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ.

Η κ. Πέτκοβα και ο κ. Σέφτσοβιτς αναφέρθηκαν στον αγωγό διασύνδεσης φυσικού αερίου Βουλγαρία-Ελλάδα ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Ο κ. Σέφτσοβιτς τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο διασύνδεσης, διότι είναι σημαντικό όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή της έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτάχυνση του έργου. Ο εθνικός προϋπολογισμός για το 2015 προβλέπει τη χορήγηση 80 εκατομμυρίων ευρώ ως κυβερνητική εγγύηση για τη διασύνδεση Βουλγαρίας-Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την άμεση κατασκευή του αγωγού, επισήμανε.

Οπως τόνισε η υπουργός, η Βουλγαρία συνεργάζεται με την ελληνική πλευρά για την επιτάχυνση της διαδικασίας (κατασκευής του έργου) ακόμη περισσότερο. Τόνισε δε, ότι σ' αυτό το πλαίσιο η Βουλγαρία έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για το έργο, βάσει του οποίου, το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2018. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Πέτκοβα ενημέρωσε τον κ. Σέφτσοβιτς για την πρόοδο των άλλων έργων διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ της Βουλγαρίας και των γειτονικών της χωρών, τα οποία είναι σημαντικά για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατασκευή ενός αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Ρουμανία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε η υπουργός.

Στην περίπτωση της διασύνδεσης Βουλγαρίας-Τουρκίας, η Σόφια έχει υποβάλει στην Άγκυρα έκθεση σκοπιμότητας και περιμένει μια απάντηση, πριν ληφθούν υπόψη οι τεχνικές παράμετροι.

Η κ. Πέτκοβα ευχαρίστησε τον κ. Σέφτσοβιτς για την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατασκευή των διασυνδέσεων των δικτύων φυσικών αερίων μεταξύ της Βουλγαρίας και των γειτονικών της χώρων, ιδίως του αγωγού μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Πρόσθεσε δε, ότι η Βουλγαρία βασίζεται στην συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα