Ως κατεπείγον το ν/σ για τις 100 δόσεις

Με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος που αποφάσισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ξεκίνησε στις συναρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις. Τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισηγήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, προβάλλοντας την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων και τη μεγάλη ανάγκη χιλιάδων οφειλετών να μπουν σε ρύθμιση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη και από την άποψη των ανθρώπων που αυτήν τη στιγμή ταλαιπωρούνται

και από την άποψη της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, και πρέπει να αξιοποιηθεί ο Απρίλιος» είπε η κ. Βαλαβάνη, ζητώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί τελικά αυτό το νομοσχέδιο, απαιτούνται περισσότερες από 20 ημέρες για να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. «Αυτό σημαίνει ότι αν πάμε με κανονικές διαδικασίες, πρακτικά θα έχουμε χάσει τον Απρίλιο» επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Υπάρχει επίσης μια ημερομηνία η οποία έχει βαρύνουσα σημασία, την οποία πρέπει να προλάβουμε να επεκτείνουμε. Είναι η ημερομηνία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τον αιγιαλό. Το ισχύον πλαίσιο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 31 Μαρτίου 2015. Αν δεν έχουν μέχρι αυτή την ημερομηνία ολοκληρωθεί τα κριτήρια χάραξης του αιγιαλού, χάνεται ο παλιός αιγιαλός για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να προλάβουμε λοιπόν να επεκτείνουμε αυτή την ημερομηνία την οποία προτείνουμε να πάει ως το τέλος της χρονιάς, ώστε να μπορέσει να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον σε σχέση με τους αιγιαλούς και τις παραλίες».

Στις ευεργετικές προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις χρεών (επανεκκίνηση της οικονομίας) υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς τους δήμους και τις περιφέρειες, που θα έχουν βεβαιωθεί έως τις 26 Μαΐου 2015.

Σημειώνεται, ότι η ρύθμιση εντάχθηκε στις ευεργετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» μετά από αίτημα της ΚΕΔΕ.

Υπέρ της διαδικασίας που εισηγήθηκε η κυβέρνηση τάχθηκαν μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο Δημήτρης Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) είπε ότι συμφωνεί με το κατεπείγον.

Την αντίθεσή τους στο κατ' επείγον, εξέφρασαν η ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η Χρυσή Αυγή υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερα να ακολουθηθεί η διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατ επείγοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα