Στην κυβέρνηση το «μπαλάκι»

Κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στους πολιτικούς αρχηγούς και στους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ απέστειλαν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), μετά τη μερική συμφωνία για τα εργασιακά. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να διατηρηθούν τα προβλεπόμενα στην ΕΓΣΣΕ για τους κατώτατους μισθούς, το 13ο και 14ο μισθό. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι στα ζητήματα μη μισθολογικού

κόστους και στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα να ξεκινήσει τώρα τριμερής διάλογος (κυβέρνηση, εργοδοτικοί και εργατικοί Φορείς) και το αποτέλεσμά του να νομοθετηθεί.

Ο διάλογος αυτός πρέπει να περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών με αναζήτηση ισοδυνάμων αποτελεσμάτων αποδεκτών από τους κοινωνικούς εταίρους και αναζήτηση λύσεων στα κυρίαρχα θέματα της ανταγωνιστικότητας, όπως απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, χρήσεις γης, υγιείς κανόνες και συνθήκες ανταγωνισμού, ηλεκτρονική βάση σύζευξης προσφοράς ζήτησης στην αγορά εργασίας και άλλα.

Σημειώνεται ακόμη στην επιστολή ότι ουσιαστικό θέμα στο πεδίο της συλλογικής αυτονομίας και των διαπραγματεύσεων παραμένει η διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και ότι η ΓΣΕΕ δεν συμφώνησε στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, σύμφωνα με την οποία ζητείται να μην υπάρχει καμία αυξητική μεταβολή των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα για το 2012 και το 2013.

Επισημαίνεται τέλος ότι στο προσεχές διάστημα και στο πλαίσιο του προβλεπόμενου από την ΕΓΣΣΕ 2008 - 2010 Μόνιμου Βήματος Διαλόγου οι κοινωνικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν ευρύτερα ζητήματα, λαμβάνοντας υπόψη τους και την πρόταση - πρόσκληση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα που διαμορφώνει η νέα πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα