Στην κυπριακή Βουλή τα νομοσχέδια

Διαβουλεύσεις σε τεντωμένο σκοινί και με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την Κύπρο, που έχει περιθώριο ως το βράδυ της Κυριακής να έχει καταλήξει σε λύση, σύμφωνη με τις επιταγές των Βρυξελλών. Το κατώφλι του προεδρικού Μεγάρου πέρασε ξανά κλιμάκιο της τρόικας, που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η κυπριακή Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει εννέα νομοσχέδια, μεταξύ αυτών

τις ρυθμίσεις για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας που έβαλε πλαφόν στις ημερήσιες αναλήψεις. Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στη Βουλή.

Ενδεικτικές της οριακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος είναι οι δηλώσεις που έκανε το πρωί ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως είπε, τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που «κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία». Ο κ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη και κατέληξε: «Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα».

Στο μεταξύ, η Λαϊκή έθεσε χθες πλαφόν 260 ευρώ στην ανάληψη μετρητών από ATM, καθώς, μετά τις πληροφορίες για κλείσιμο της Τράπεζας, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα υποκαταστήματα για αναλήψεις.

Η έλλειψη ρευστότητας έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητα των Κυπρίων. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν, ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστό για να προχωρήσουν σε προμήθειες.

Την κατεπείγουσα λήψη μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και ολόκληρου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εισηγήθηκε στην κυβέρνηση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για αναδιάρθρωση της Λαϊκής έχει ήδη απορριφθεί από την Τρόικα. Οι ενστάσεις της τριμερούς εδράζονται στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα έχει λιγότερες καταθέσεις Ρώσων και με το σχέδιο που επεξεργάζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, η επίπτωση για τους Ρώσους πελάτες θα είναι μικρότερη.

Όπως διαφαίνεται από τα νομοσχέδιο που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, η Κύπρος παραμένει κάθετα αρνητική στο ενδεχόμενο του «κουρέματος», όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ που αποτελούν και το 90% των καταθετών της Λαϊκής», δήλωσε πριν απο λίγο στον Αθήνα 9.84 και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος, ενώ σημείωσε ότι θα χαθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά ο βασικός κορμός δεν θα αλλάξει.

Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι επιμένουν, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του χθεσινοβραδυνού Eurogroup, στο οποίο δεν συμμετείχε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής. με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωσή του, υποχρεώνει την κυπριακή κυβέρνηση να συζητήσει στη βάση της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup. Οι Ευρωπαίοι αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών στην κυπριακή πλευρά αφού ζητούν η νέα πρόταση να κινείται εντός των παραμέτρων της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup. Δηλαδή, επαναφέρει το κούρεμα των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά μια σαφή και γραπτή δέσμευση μέχρι την Κυριακή το βράδυ και μετά τις διαπραγματεύσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί με την Τρόικα.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο για το «plan B» της Κύπρου δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας θα αξιολογηθούν με βασικό κριτήριο το αν συμβάλλουν στη «βιωσιμότητα του χρέους», κάτι που φαίνεται να αμφισβητούν πολιτικοί από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση τους σοσιαλδημοκράτες. Σε σημερινή του συνέντευξη στα ΝΕΑ ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κύπρο χωρίς κούρεμα», χαρακτηρίζοντας τον τραπεζικό τομέα της Κύπρο υπερδιογκωμένο και εν μέρει χρεωκοπημένο. Ο κος Σόιμπλε δηλώνει «σεβόμαστε την απόφαση της κυπριακής Βουλής, αλλά με βάση αυτήν δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα βοήθειας» και σημειώνει πως «ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να συνεισφέρει ένα μερίδιο για να είναι εφικτή η βοήθεια, ειδάλλως το κράτος της Κύπρου και οι πολίτες του θα συνθλιβούν από το βάρος του δημόσιου χρέους».
Ταυτόχρονα επιμένει πως δεν ήταν δική του πρόταση το κούρεμα των καταθέσεων, δείχνοντας και πάλι προς την κυπριακή κυβέρνηση, αφού όπως αναφέρει «η πλειοψηφία στο Γιουρογκρούπ ενέκρινε πρόταση για ένα τέλος επί όλων των καταθέσεων, η οποία - κατόπιν πίεσης της κυπριακής πλευράς - άλλαξε σε τέτοιο βαθμό ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να επιβαρύνονται λιγότερο και οι μικροκαταθέτες περισσότερο».

Στο ερώτημα για το αν συνεχίζει να υπολογίζει την Κύπρο στην ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά θετικά, εφόσον η Λευκωσία αναλάβει - όπως λέει - τις ευθύνες της και συμβάλλει με το μερίδιό της.

Την πεποίθησή του ότι η διάσωση της Κύπρου αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων στη Κύπρο δεν ανήκουν σε αποταμιευτές, αλλά σε επενδυτές», συμπλήρωσε με νόημα ο επικεφαλής του Eurogroup.

Εάν η Κύπρος δεν συναινέσει στην φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης των κυπριακών τραπεζών, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε την απώλεια όλων των μη εγγυημένων αποταμιεύσεων, όπως προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Εάν [οι Κύπριοι] δεν συνεργασθούν, απλούστατα θα ξεμείνουν από χρήματα και δεν θα έχουν άλλη επιλογή πλην του να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά η πηγή του Reuters.

«Η ΕΕ θα στηρίξει την Κύπρο, το plan Β, αν είναι βιώσιμο και αντέξει στην εξέταση που γίνει θα προχωρήσει» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο επιστρέφει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου.

Η S&P υποβάθμισε χθες την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά μία βαθμίδα, σε «CCC» από «CCC +», με αρνητική προοπτική (outlook), αφήνοντας δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα