Φημολογία για ματαίωση της συνάντησης

«Στον αέρα» ξανά η αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται γαλλικές πηγές. Λίγο νωρίτερα η Αθήνα γνωστοποιούσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση επί της πρότασής της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει

την πρότασή της καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες εναλλακτικές για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτουν: «Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Άγνωστο παραμένει αν ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος χθες χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» μια νέα συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό «αν εμφανιστεί με την ίδια συμπεριφορά που είχε την προηγούμενη εβδομάδα».

Την ίδια ώρα, πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί επεξεργάζονται τη νέα ελληνική πρόταση η οποία κατεβάζει σύμφωνα με εκτιμήσεις στο ένα δις ευρώ τη διαφορά στο δημοσιονομικό τη διετία 2015-2016, μετά τη νέα ελληνική πρόταση. Παράλληλα, φαίνεται ότι οι δανειστές αποδέχονται να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα και να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Ωστόσο ζητούνται επιπλέον 1,5 με 1,8 δις από τον ΦΠΑ και περαιτέρω προσαρμογή του ασφαλιστικού.

Την συνέχιση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στην έκτακτη ρευστότητα του ELA και αν θα «κουρέψει» την αξία των ενέχυρων των ελληνικών ιδρυμάτων θα αποφασίσει σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Εικόνα ακινησίας δίνει ο διεθνής τύπος γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Καμία πρόοδος δεν επετεύχθη στη διαπραγμάτευση την τελευταία εβδομάδα, λέει στο Bloomberg Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας πως οι διαφωνίες παραμένουν σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί. Πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις γράφουν οι Financial Times.Αμφιβολίες για την έκβαση της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες εκφράζει ο γερμανικός Τύπος. Όπως γράφει η Bild, ολοένα και περισσότεροι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας.
Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα έχει επιπτώσεις μόνο στην Ελλάδα γράφει η Wall Street Journal. Στον αντίποδα, στο ένα τρισεκατομμύριο ανεβάζει το κόστος ενός grexit το περιοδικό Spiegel.

Πίσω στην Αθήνα. Διαφορετικές εκτιμήσεις προκύπτουν από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάμε για μια τίμια συμφωνία που δεν θα είναι μνημόνιο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η προοπτική της ρήξης είναι πάντα υπαρκτή».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τη ρήξη, ωστόσο πρέπει να επιμείνουμε στην εξεύρεση της λύσης», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Όποια συμφωνία και να έρθει, θα είναι ένα μνημόνιο για την Ελλάδα είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας πριν από λίγο στον ΑΝΤ1.

Δεν είναι σωστό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην ανταποκρίνεται σε κάλεσμα ενός πρωθυπουργού, και δεν είναι σωστό να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, παρά τις διαψεύσεις από την κυβέρνηση ότι ο Γιούνκερ είπε όχι σε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τηλεφωνική επικοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα