Στην Κίνα ο Μοσκοβισί

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν σχετικά με την κατάσταση του ευρώ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα αυτή, ενώ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι η ευρωζώνη έχει σταθεροποιηθεί και ότι η Γαλλία είναι σε καλό δρόμο για την ανάκαμψη.

Ο Μοσκοβισί, που βρέθηκε στο Πεκίνο για μονοήμερη επίσκεψη, δήλωσε ότι οι ανησυχίες για το μέλλον του ευρώ εκφράστηκαν σε όλες του τις συναντήσεις, ενώ η γαλλική πλευρά προσπαθεί
να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις, περαιτέρω συνεργασία στον πυρηνικό τομέα και την προώθηση του Παρισιού ως ενός μέρους για επιχειρηματικές συναλλαγές σε κινεζικό γιουάν.

"Υπήρξε ένα θέμα που τέθηκε σε όλες μας τις συζητήσεις, στο οποίο χρειάστηκε να αναφερθώ εκτενώς, επειδή είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι' αυτό. Αισθάνθηκα ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια έντονη αμφιβολία, που ίσως οφείλεται σε μια παρεξήγηση ή σε έλλειψη πληροφόρησης", είπε στους δημοσιογράφους.

Τα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του ευρώ προήλθαν από τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κεκιάγκ καθώς και από τον Λου Τζιουέι, τον επικεφαλής των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας (China Investment Corp., CIC), δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Κίνα συνέβαλε στη στήριξη του ευρώ από την αρχή, και πήρε θέση υπέρ του ευρώ κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Την περίοδο εκείνη όμως υπήρξε τόσο υποστήριξη όσο και ανησυχία", πρόσθεσε.

"Η υποστήριξη παραμένει", σημείωσε, αν και "η ανησυχία έχει καθησυχαστεί εν μέρει, όχι απόλυτα".

Ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι η πρόσφατη επιτυχημένη δημοπρασία των γαλλικών ομολόγων έδειξε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην γαλλική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η χώρα του και η υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά.

"Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου καμία ανησυχία για τη γαλλική οικονομία, αν κάνουμε τη δουλειά μας, και κάνουμε τη δουλειά μας", δήλωσε στους φοιτητές ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας, αναφερόμενος στο έργο της μείωσης των διαρθρωτικών ελλειμμάτων της Γαλλίας και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Η πρόσφατη πώληση ομολόγων "δείχνει ότι υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη στην αγορά για τη γαλλική οικονομία", τόνισε.

Η Γαλλία έχει 10 δισεκ. γιούαν σε τραπεζικές καταθέσεις και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά μόνον από το Λονδίνο. Έως και το 10% του σινογαλλικών εμπορικών συναλλαγών γίνεται σε γιούαν, σύμφωνα με τον Αρνό ντε Μπρεσόν, επιχειρηματία που συνόδευσε τον Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί επισήμανε ακόμα ότι οι γαλλικές επενδύσεις στην Κίνα ανήλθαν σε 13 δισεκ. ευρώ, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις στη Γαλλία, παρότι "σημαντικές", περιορίστηκαν σε "μόλις 3,4 δισεκ. ευρώ". Είπε ότι από κοινού με τη Νικόλ Μπρικ, υπουργό Εμπορίου, εξετάζει την "απλοποίηση" των διαδικασιών "για τις ξένες επενδύσεις", και σημείωσε ότι δεν είναι ένας υπουργός που τάσσεται υπέρ του "προστατευτισμού"

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα