Στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

Αφούαποσπάσει την ευλογία του ΟικουμενικούΠατριάρχη Βαρθολομαίου, τη Δευτέρα στοΦανάρι, ο Υπουργός Εξωτερικών ΝίκοςΚοτζιάς θα αναχωρήσει για την Άγκυρα,προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγουτου Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αμέσωςμετά, την Τετάρτη, θα μεταβεί στηνΑττάλεια, για τη Σύνοδο των ΥπουργώνΕξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Κατάτην παραμονή του στην Άγκυρα ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς θα έχει συνομιλίες με τον Μ.Τσαβούσογλου, με τον Υπουργό Άμυνας τηςΤουρκίας , ενώ θα γίνει δεκτός και απότον τούρκο Πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου.Οι

διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσειςκαι το Κυπριακό θα είναι στην ατζέντατων συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού μεαξιωματούχους της Τουρκικής Κυβέρνησης.

ΟΝ. Κοτζιάς, έχει χαρακτηρίσει την Τουρκίαως δύσκολο γείτονα, αλλά όμως επιμένειστο διάλογο, διότι όπως έχει δηλώσει,«σε κάθε περίπτωση ο διάλογος είναι μίαεπικερδής κατάσταση». Και πρόσθεσε, ότιδεν μπορούμε να ξεχνάμε και τα κοινάμας συμφέροντα, και τη λύση ορισμένων διμερών προβλημάτων, σε πνεύμααμοιβαιότητας, που μπορούν να εξομαλύνουντις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο,το πρόβλημα της ελληνικής διπλωματίαςείναι να διαχειριστεί την επιθετικήκαι επεκτατική πολιτική της Τουρκίας,στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Καιμάλιστα, όταν αυτή η αναθεωρητικήπολιτική της Άγκυρας, συνοδεύεται καιμε την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας,σε βάρος της Ελλάδας. Μιλώντας σε πρόσφατηεκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς είπε, «πρέπει να αντιμετωπιστείο τουρκικός ηγεμονισμός και η προσπάθειαεπιβολής του», τονίζοντας ότι «δενμπορεί να συσσωρεύονται προβλήματα, ηΤουρκία να αμφισβητεί τα αυτονόηταδίκαια της χώρας μας, κυριαρχικά μαςδικαιώματα και αφού τα αμφισβητήσει, να προσπαθεί να τα ανάγει μετά σε γκρίζαζώνη ή και ζώνη δικών της δικαιωμάτων».Στόχος του ταξιδιού μου στην Άγκυρα,είπε ο Ν. Κοτζιάς, είναι να θεμελιώσουμεΜέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ),που θα αντέξουν στο χρόνο.

Ηεπίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στην Άγκυραγίνεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή γιατο Κυπριακό. Για αυτό, πρώτο θέμα στηνατζέντα των συνομιλιών στην Άγκυρα, θαείναι η επανέναρξη του ενδοκοινοτικούδιαλόγου στη Κύπρο, που αυτή τη φορά θαοδηγήσει σε οριστική, δίκαιη και βιώσιμηλύση του Κυπριακού.

ΟΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, περιγράφοντας τη λύσητου κυπριακού είπε ότι: «Δεν μπορεί ναυπάρξει λύση στο Κυπριακό, αν δεν φύγεικαι η τελευταία στρατιωτική μπότα, πουθυμίζει ότι περάσανε οι Τούρκοι στρατιώτεςαπό το νησί. Δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό,αν δεν αποκατασταθεί με τις εγγυήσειςτης διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ ηκυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και ηανεξαρτησία, αυτή που αντιστοιχεί στιςσημερινές συνθήκες, της ΚυπριακήςΔημοκρατίας. Αν η Τουρκία βιάζεται γιαλύση του Κυπριακού, τότε ας βιαστεί ναφύγει από το νησί και να τελειώσει ηστρατιωτική κατοχή».

ΣΥΝΟΔΟΣΥπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

ΣτηνΑττάλεια ( μεγάλη παραθαλάσσια πόλη τηςΜεσογείου στην νότια ακτή της Τουρκίας, που ιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούςχρόνους από τον Άτταλο Β', βασιλιά τηςΠεργάμου, ο οποίος έχτισε επίσης τηνπερίφημη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα),θα γίνει η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικώντου ΝΑΤΟ, στις 13 και 14 Μαΐου.

Πρόκειταιγια μια πολύ σημαντική συνάντηση, αφούστην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχουν«καυτά» θέματα, όπως η κρίση στηνΟυκρανία και οι επιχειρήσεις του Ρωσικούστρατού επί ευρωπαϊκού εδάφους, ηαντιμετώπιση της τρομοκρατίας τωντζιχαντιστών του ISIS,οι κρίσεις σε Συρία και Λιβύη , ηασφάλεια της Ευρώπης και η συμμετοχήτης Συμμαχίας στην ανάσχεση τωνμεταναστευτικών ροών προς τα μεσογειακάκράτη της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι, μετά τηνπροσάρτηση της Κριμαίας και τηςσυνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία,το ευρωπαϊκό περιβάλλον Ασφάλειας έχειαλλάξει, και το ΝΑΤΟ προσπαθεί ναπροσαρμοστεί.

Ιδιαίτεροενδιαφέρον θα έχει η ελληνική στάση,στην περίπτωση που οι υπουργοί Εξωτερικώντου ΝΑΤΟ, αποφασίσουν να κλιμακώσουντα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, που μπορείνα περιλαμβάνουν και στρατιωτικέςασκήσεις της Συμμαχίας στο έδαφος τηςΟυκρανίας. Θα συμμετέχει και η Ελλάδα;Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου,ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αμερικανόυπουργό Εξωτερικών Τον Κέρι.

Βέβαια,η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τηςΚύπρου και της Τουρκίας, ως ενιαίαγεωγραφική περιοχή, είναι ζωτικήςσημασίας για τα Στρατηγικά σχέδια ,πολιτικά και στρατιωτικά, καθώς καιγια τα ενεργειακά- οικονομικά συμφέροντατης Δυτικής Συμμαχίας (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.).

ΗΝοτιανατολική Μεσόγειος, η ΜαύρηΘάλασσα, τα Στενά του Βοσπόρου, η Θάλασσατου Μαρμαρά, τα Δαρδανέλια και το ΑιγαίοΠέλαγος, αποτελούν τη «γέφυρα» Ευρασίας- Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσουμε τη νότια Ευρώπη. Σε αυτή την περιοχήδεσπόζουν τρία κράτη, η Ελλάδα , η Κύπροςκαι η Τουρκία. Άρα οι ΗΠΑ έχουν κάθεσυμφέρον, να μην απειληθεί η εσωτερικήσταθερότητα αυτών των συμμαχικών κρατών,στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., εξαιτίαςτης οικονομικής κρίσης και ακόμη, οιμεταξύ τους διμερείς εντάσεις, ναδιατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα. Καιφυσικά, δεν επιθυμούν οι Σύμμαχοι νακαταστήσουν επικυρίαρχο της Τουρκίαστην περιοχή, ειδικά μάλιστα τα σημερινήαπρόβλεπτη ισλαμική Τουρκία τωναυτοκρατορικών βλέψεων των Ερντογάν-Νταβούτογλου.

Απότην άλλη, ΗΠΑ- ΝΑΤΟ, γνωρίζουν, ότι η Ρωσία, έχοντας ήδη σχεδόν τον πλήρηέλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και διατηρώνταςσημαντικές προσβάσεις στη Συρία, εάναποκτούσε και προνομιακή πρόσβαση στοΑιγαίο και στις γύρω από αυτό θάλασσες,λόγω της αναβάθμισης των ελληνορωσικώνσχέσεων , θα μπορούσε να δημιουργήσειέναν ενιαίο δίαυλο εμπορίου ενεργειακώνπροϊόντων, αλλά και προβολής ισχύος.Γι αυτό οι ΗΠΑ επιδιώκουν η Ελλάδα, ναπαραμείνει ισότιμος εταίρος και όχιαποσυνάγωγος στους ευρωατλαντικούςθεσμούς, ξεπερνώντας την οικονομικήκρίση και μηδενίζοντας τις πιθανότητεςενός Grexit...

Keywords
Τυχαία Θέματα