Στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα ο πρωθυπουργός

Σε δύο μέτωπα η διαπραγμάτευση σε Βρυξέλλες και Ρίγα, καθώς η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να στοχεύει σε ενιαία συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διευθέτηση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συναντήσεις που θα έχει το βράδυ με Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση-πακέτο, στο περιθώριο της Συνόδου της Ρίγα. Διπλό μήνυμα πως η δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί από την πολιτική βούληση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, έστειλε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας, πως η μπάλα της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο γήπεδο της Ελλάδας.Την ίδια ώρα, νέα σενάρια επί τάπητος, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. «H ΕΕ εξετάζει την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα έως το Φθινόπωρo», αποκαλύπτει η Süddeutsche Zeitung. Θα περιλαμβάνει εκταμίευση 4 δις ευρώ και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μερικώς το υπάρχον πρόγραμμα. «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας παράσχει επαρκείς δεσμεύσεις στους δανειστές ότι θα μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, οι πιστωτές είναι πιθανόν να δείξουν επιείκεια στην απαίτησή τους να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός», γράφει το Bloomberg.

Στάση πληρωμών στους δανειστές, διαγραφή του κρατικού χρέους, κατάργηση των μνημονίων και εφαρμογή όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων ζητούν 150 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επιστολή που θα κατατεθεί με τη μορφή ψηφίσματος στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου από τους εκπροσώπους της Κομμουνιστικής Τάσης.
Πρώτες αντιδράσεις, μετά τις αναφορές Βαρουφάκη στους New York Times που άφησε να εννοηθεί ότι έχει καταγράψει τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα. Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέις, τόνισε πως «οι συνεδριάσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι το κάθε πρόσωπο που είναι παρόν θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα». Πάντως, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κύκλοι της ΕΕ υπενθυμίζουν πως το Eurogroup θεωρείται «ανεπίσημο» όργανο και δεν κρατούνται επίσημα πρακτικά. «Παρότι οι κανονισμοί είναι πολύ ξεκάθαροι ως προς την εμπιστευτικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες που να απαγορεύουν ονομαστικά την ηχογράφηση των συναντήσεων, τις οποίες οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν για προσωπική τους χρήση», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το βήμα της Βουλής, δημοσιεύματα και διαρροές ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες συζητάει πρόταση του Brussels Group για επιβολή ποινών, σε όσους υποβάλλουν αίτημα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Θα σεβαστούμε τα θεμελιωμένα και ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία παλεύει να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία αν εφαρμοστεί θα έχει ως συνέπεια μέσα σε τρία χρόνια να εξαερωθεί το 90% των επικουρικών συντάξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα