Στη Σόφια ο Αβραμόπουλος

Την υποστήριξη της Αθήνας, της Σόφιας και του Βουκουρεστίου στην ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ΝΑΤΟ, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,
Νικολάι Μλαντένοφ και Τίτους Κορλατεάν αντίστοιχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής τους, στη Σόφια.

Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υπογράμμισαν την ανάγκη όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να σέβονται τα κριτήρια και να εφαρμόζουν τις ευρωπαϊκές αρχές και τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία της ενταξιακής τους πορείας.

«Όπως ξέρετε, εδώ και δέκα χρόνια, η Ελλάδα, στη διάρκεια της Προεδρίας της, χάραξε την πορεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ώστε να γίνουν πλήρη και ισότιμα μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της προηγούμενης διεύρυνσης εκείνης της εποχής. Φαίνεται να το έχει η μοίρα της Ελλάδος, να αναλαμβάνει την Προεδρία κάθε φορά που έχουμε διεύρυνση της ενωμένης Ευρώπης. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτό και δουλεύουμε πολύ σκληρά ώστε να ανοίξουμε την πύλη για όλες τις χώρες της περιοχής μας να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Βέβαια, ακόμη η ΕΕ έχει ορισμένες αρχές και ορισμένους κανόνες, που πρέπει να σέβονται και να ακολουθούν όλες οι υποψήφιες χώρες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση στο ΑΜΠΕ σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας των τριών μελών της ΕΕ στα Βαλκάνια για τη διαμόρφωση της κοινής πολιτικής της ΕΕ αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η διεύρυνση θα είναι κύρια προοπτική της ελληνικής προεδρίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ανταλλάξαμε απόψεις γι' αυτό, σήμερα, και μπορώ να σας πω ότι η τριμερής συνάντησή μας αποτέλεσε ακριβώς αυτό, το οποίο επιδιώκουμε να πετύχουμε στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς δουλεύουμε στο πνεύμα της ενότητας, της φιλίας, της καλής θέλησης, της αλληλεγγύης και της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, κοινός στόχος των τριών χωρών είναι να συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για το καλύτερο μέλλον της ευρύτερης περιοχής ώστε να καταστεί αυτή «πραγματική όαση φιλίας και σταθερότητας» αλλά και να εξασφαλιστεί ένα «ευρωπαϊκό μέλλον για όλους».

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού υπενθύμισε τις πολυάριθμες εποικοδομητικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα, τα τελευταία 20 χρόνια, σε πνεύμα καλής θέλησης για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, σημείωσε ότι η Αθήνα περιμένει ουσιαστική απάντηση στην πρόσφατη πρόταση που απηύθυνε προς τα Σκόπια.

«Εμείς λάβαμε επιστολή εκ των Σκοπίων αλλά δεν είδαμε απάντηση στην πρότασή μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΜΠΕ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα