Στη σκιά του Τσεν

Τις «προσδοκίες» του κινεζικού λαού να ζει με «αξιοπρέπεια» ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον να σεβαστεί η κυβέρνηση της Κίνας, στη διάρκεια της έναρξης του «στρατηγικού και οικονομικού» διαλόγου που πραγματοποιείται, όπως κάθε χρόνο, στο Πεκίνο και αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική συνεργασία των δύο χωρών.

Χωρίς να κατονομάσει τον αντιφρονούντα Τσεν Γκουανγκτσένγκ, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, έχει φύγει από τη αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο (όπου κατέφυγε για έξι ημέρες),

η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν «να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών τους να ζουν με αξιοπρέπεια και σε κράτος δικαίου».

Αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα ζήτησε ο κινέζος πρόεδρος Χου Χιντάο, στην διάρκεια της έναρξης του ίδιου διαλόγου.

Ο πρόεδρος της Κίνας κάλεσε τις δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου να συνεργαστούν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που διατρέχει όλος ο κόσμος, στην περίπτωση που τεθούν εμπόδια στην αμερικανοκινεζική συνεργασία.

Το μήνυμα του Χιντάο είναι απολύτως συνυφασμένο με τη «σκιά» που έριξε στο διάλογο των δύο χωρών η υπόθεση του Τσεν Γκουανγκτσενγκ.
Η ιστορία του Τσεν

Ο τυφλός κινέζος ακτιβιστής ο οποίος είχε δηλώσει ότι εγκατέλειψε την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από την κινεζική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ότι αμερικανοί αξιωματούχοι τον πίεσαν να φύγει και στη συνέχεια τον παραπλάνησαν όσον αφορά την υποστήριξή τους.

Ο Τσεν Γκουανγκτσένγκ, η υπόθεση του οποίου επισκίασε την από καιρό την αναμενόμενη επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Χίλαρι Κλίντον, έδωσε συνέντευξη στο CNN στις 03:00 τοπική ώρα από κινεζικό νοσοκομείο.

«Από την πρεσβεία με πίεζαν να φύγω και υποσχέθηκαν να είναι μαζί μου κάποιοι στο νοσοκομείο. Αλλά το απόγευμα διαπίστωσα ότι είχαν φύγει όλοι από το δωμάτιο του νοσοκομείου», είπε ο Τσεν, ο οποίος δήλωσε ότι μετάνιωσε που έφυγε από την πρεσβεία και ότι δεν πιστεύει ότι τον προστατεύουν.

Ο Τσεν τόνισε ότι στην πρεσβεία τον εμπόδισαν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους φίλους του ή να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεπώς «δε γνώριζε πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει». Είπε ακόμα ότι άνθρωποι της πρεσβείας του είπαν πως η κινεζική κυβέρνηση θα στείλει την οικογένειά του πίσω στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας απ΄όπου κατάγονται εάν δεν αποχωρήσει από την πρεσβεία.

Ο κινέζος ακτιβιστής είπε ότι επιθυμεί να ζήσει μαζί με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.

«Δεν αισθάνομαι ασφαλής. Θέλω να φύγω από την Κίνα», τόνισε. «Θέλω να με βοηθήσουν οι ΗΠΑ, εμένα και την οικογένειά μου. Με έχουν βοηθήσει στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Τσεν είπε ακόμα ότι δεν έχει μιλήσει με κανένα κινέζο αξιωματούχο και ότι δεν πιστεύει ότι θα τον αφήσουν να φύγει από το νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα