Λαμπρός ο εορτασμός των Φώτων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα σε όλη τη χώρα ο καθαγιασμός των υδάτων, παρά το τσουχτερό κρύο και τις πολικές θερμοκρασίες.

«Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους τους Έλληνες και προκοπή στην πατρίδα μας. Τώρα που σηκώθηκε στα πόδια της να προχωρήσει πιο γρήγορα και να μην ξανακυλήσει. Καλή φώτιση σε όλους μας. Να είστε καλά», ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την Καβάλα, όπου παρακολούθησε την τελετή του Μεγάλου

Αγιασμού των Υδάτων. «Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να στοχαστούμε και να αναβαπτιστούμε σε όλα αυτά που μας κάνουν πιο ανθρώπινους πιο δημιουργικούς και μας δίνουν περισσότερη ελπίδα» δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Ακολούθως στον καθαγιασμό των υδάτων που τελέστηκε στο Κολυμβητήριο του Εθνικού, στη βασ. Σοφίας, ένας δεκάχρονος Γιώργος Ζαχαρίου βούτηξε στο νερό κι έπιασε τον Τίμιο Σταυρό.

«Τολμηρός ο πιτσιρικάς στο Κολυμβητήριο του Μετς και δικαιωματικά, πρόσωπο της ημέρας», ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Δεξαμενή και στο Κολυμβητήριο παρίσταντο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Έλενα Κουνταρά, καθώς και πολλοί επίσημοι.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κορέλλης

Στον Πειραιά η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του Ανδρέα Λοβέρδου, οι οποίοι απελευθέρωσαν δύο λευκά περιστέρια. «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό. Θέλω να ευχηθώ το φως της δικαιοσύνης και της αλήθειας να ζεσταίνει από δω και εμπρός την πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Στον εορτασμό των Θεοφανείων στη Λιβαδειά παρέστη ο ΓΓ. του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπας.
«Να ευχηθούμε χρόνια πολλά, ευχές πολλές σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα, αυτές τις ημέρες. Αν κι εδώ που τα λέμε, μέρα που είναι σήμερα, η καλύτερη ευχή για το λαό μας είναι, πριν μας αλλάξουν τα φώτα ακόμη περισσότερο αυτοί, που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, αλλά κι αυτοί που ετοιμάζονται να κυβερνήσουν στον ίδιο δρόμο με τους προηγούμενους, ο λαός μας να οργανωθεί, να τους αλλάξει αυτός τα φώτα, να αναπτύξει την πάλη του, τη συμμαχία του, να δυναμώσει το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές. Είναι η μόνη πολιτική δύναμη, πραγματικά σίγουρη εγγύηση για την επόμενη μέρα, για το καλό του λαού μας, για το καλό του τόπου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος παρακολούθησε σήμερα τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια παρέστη στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Μετά την τελετή ο κ.Καμμένος δήλωσε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Εύχομαι η Θεία Φώτιση να έρθει στον ελληνικό λαό για τη ενότητα του έθνους. Θέλω σήμερα που είναι ο Αγιασμός των Υδάτων να σκεφτούμε ακόμα και τους Έλληνες ναυτικούς, αυτούς που ταξιδεύουν μακριά από την πατρίδα μας, τους ανθρώπους που έκαναν την εμπορική ναυτιλία μεγάλη, όπως επίσης και το προσωπικό, τους άντρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος».

Στη Θεσσαλονίκη 13χρονος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό. Με λαμπρότητα, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη. Τον σταυρό ανέσυρε από τη θάλασσα στην παλιά παραλία, ένας 13χρονος, μεταξύ των είκοσι που αψηφώντας το δριμύ ψύχος βούτηξαν στα νερά, εκ των οποίων και τρεις ανήλικοι.

Ο 13χρονος Νίκος Ταρνανίδης ήταν εκείνος που τον έφτασε πρώτος και τον έπιασε, καταχειροκροτούμενος από επισήμους και κόσμο. Αργότερα πλαισιωμένος από τον πατέρα του Γιάννη και τον 10χρονο αδελφό του μίλησε στους δημοσιογράφους.

«Κολυμπάω οκτώ χρόνια πάω στο Ναυτικό Όμιλο Μακεδονίας. Ηθελα να δώσω ένα μήνυμα : Υγεία, χαρά και ευτυχία», είπε ο 13χρονος που μετακόμισε οικογενειακώς πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, από τα Γιαννιτσά.
«Να μην κλείσουν τα κολυμβητήρια, αυτό είναι το σημαντικό», τόνισε ο πατέρας του Γιάννης Ταρνανίδης.

Περισσότεροι από δέκα τολμηροί, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον δυνατό αέρα και πήδηξαν στα παγωμένα νερά της Περαίας για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Άγια Θεοφάνεια. Η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε κανονικά και παρά το πολύ κρύο στο ενετικό λιμάνι της πόλης, ωστόσο λόγω του μεγάλου κυματισμού επιλέχθηκε το σημείο που βρίσκεται μπροστά από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Στα παγωμένα νερά του λιμανιού βούτηξαν 10 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν το σταυρό ενώ πολλοί ήταν και οι πολίτες που έδωσαν το παρών.

Παρά το τσουχτερό κρύο τα Θεοφάνεια γιορτάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη και ακολούθησε στη συνέχεια η τελετή του αγιασμού των υδάτων στην προβλήτα του Μικρού Κούλε από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο. Το δριμύ ψύχος δεν εμπόδισε περίπου 30 τολμηρούς βουτηχτές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που έπεσαν στα παγωμένα νερά του λιμανιού για να ανασύρουν τον τίμιο σταυρό

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα