ΣτΕ: Άκυρη η ανέγερση του «Mall»

Άκυρη κρίθηκε σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οικοδομική άδεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου The Mall Athens στο Μαρούσι, ωστόσο, για το θέμα δίνεται νομική λύση.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, με μεγάλη πλειοψηφία έκριναν ότι ο Ν. 3207/2003 που επέτρεψε την κατασκευή του μεγαλύτερου στην νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου 75.000 τετραγωνικών μέτρων, δεν είναι νόμιμος,
καθώς δεν προηγήθηκε, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν κάτοικοι του Αμαρουσίου ζητώντας να ακυρωθεί η οικοδομική άδεια κατασκευής του The Mall, ιδιοκτησίας της εταιρείας Lamda Development, του Ομίλου Λάτση.

Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι ο επίμαχος Νόμος είναι αντισυνταγματικός καθώς έκριναν ότι δεν είναι δυνατόν διοικητικές πράξεις όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας να θεσπίζονται με νόμο, γιατί έτσι φαλκιδεύεται το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία.

Όπως επισημαίνουν, μπορεί η διοίκηση (αρμόδιοι υπουργοί) με νόμο να χορηγεί οικοδομική, ωστόσο πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών (άρθρο 24 του Συντάγματος) και με τις προδιαγραφές που θα τηρούνταν εάν γίνονταν με διοικητική πράξη, δηλαδή με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστικοί κύκλοι σημείωναν ότι παρόλα αυτά υπάρχει νομική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφιση του επίμαχου εμπορικού κέντρου.

Η λύση είναι να συνταχθεί εκ των υστέρων η μελέτη περιβαλλοντικών ορών, έτσι ώστε να θεραπευτεί η νομική αδυναμία που προέκυψε. Μάλιστα, οι δικαστικοί κύκλοι, επικαλούνται σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που επιτρέπει παρόμοιες λύσεις.

Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλεια του ΣτΕ αναμένεται με το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα