Στα υψηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall

Στα υψηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της οικονομίας.

Τις προσδοκίες αυτές αναζωπύρωσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Bank of Atlanta, Dennis Lockhart

ο οποίος αν και σημείωσε ότι η Fed πλησιάζει στο σημείο όπου ίσως αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, διευκρίνισε αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας.

"Πρέπει ακόμη να είμαστε προσεκτικοί", δήλωσε μιλώντας στο Fox Business Network. "Να διασφαλίσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια οικονομία που έχει ορμή και ολοένα αυξανόμενη εμπιστοσύνη", πρόσθεσε.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του μεταποιητικού κλάδου και τις κατασκευαστικές δαπάνες που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι η στιγμή για να αποσύρει η Fed τη στήριξη της δεν έχει ακόμη φτάσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Federal Reserve Bank of San Francisco, John Williams, επιβεβαίωσε ότι είναι ανοιχτός στο να μειωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες, όσο η οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει καλή πρόοδο.

"Εάν οι προβλέψεις εξελιχθούν όπως ελπίζω και δούμε συνεχείς θετικές ενδείξεις από την αγορά εργασίας και τις συνολικές οικονομικές συνθήκες και διατήρηση της εμπιστοσύνης στην πρόβλεψη για σταδιακή βελτίωση, η άποψή μου είναι ότι ήδη από αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια προσαρμογή, κάποια πτωτική προσαρμογή, στο πρόγραμμά μας για αγορές", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 138,40 μονάδες (0,92%) κλείνοντας στις 15.254,00 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 9,40 μονάδων (0,27%) και έκλεισε στις 3.465,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,60 μονάδων (0,59%) κλείνοντας στις 1.640,40 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 28 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 2 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Intel κλείνοντας στα 25,24 δολ. με άνοδο 0,96 δολ. ή σε ποσοστό 3,95%. Ακολούθησαν η Merck με κέρδη 3,75% και κλείσιμο στα 48,45 δολ. και η Coca Cola, η οποία έκλεισε στα 40,81 δολ. με άνοδο 2,05%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 1,10 δολ. ή σε ποσοστό 15,24% και έκλεισε στα 6,12 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός κλάδος επέστρεψε το Μάιο σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά από το περασμένο Φθινόπωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management (ISM) ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε στις 49,0 μονάδες το Μάιο από 50,7 μονάδες τον Απρίλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να βελτιωθεί στις 51 μονάδες.

Σημειώνεται ότι μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με διαφορετική έρευνα που καταρτίζει η εταιρεία δεδομένων Markit, ο μεταποιητικός PMI σκαρφάλωσε στις 52,3 μονάδες το Μάιο από το χαμηλό έξι μηνών των 52,1 μονάδων του Απριλίου. Σημειώνεται πως η αρχική ένδειξη για το Μάιο έδειχνε πτώση στις 51,9 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, αύξηση μικρότερη του αναμενομένου σημείωσαν τον Απρίλιο οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 0,7% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 860,8 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε ετήσια βάση οι δαπάνες ενισχύθηκαν 4,3%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο 0,7%.

Keywords
Τυχαία Θέματα