Στα 321 δισ.ευρώ το δημόσιο χρέος

Τα 321 δισ. Ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 180% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, έφτασε το δημόσιο χρέος της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους, χρέος μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2009, πριν την έναρξη της κρίσης. Σύμφωνα με «Το Βήμα», έντονος προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα αντιμετωπιστεί το χρέος μαμούθ, το οποίο παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος,

εξακολουθεί να επιβαρύνει τους ετήσιους προϋπολογισμούς με υψηλότατατα τοκοχρεολύσια.

Την ίδια ώρα κοινό «μυστικό» μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών φαίνεται να αποτελεί νέο - τρίτο κατά σειρά μνημόνιο - , με κατ αρχήν στόχο την κάλυψη χρηματοδοτικού κενού ύψους 14ων δις ευρώ για τη διετία 2014 - 2015. Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, φέρνει επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και νέες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ μάλλον απίθανη θεωρείται η λήψη νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, καθώς κάτι τέτοιο θα βάθαινε την ύφεση και θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις με αυτόν τον σχεδιασμό η Γερμανία επιχειρεί να κρατήσει εντός του προγράμματος το ΔΝΤ, το οποίο με βάση το σημερινό πρόγραμμα, δεσμεύεται να συνεχίσει την χρηματοδότηση προς τη χώρα μας έως το 2017.


Παρ' όλα αυτά θα ζητηθούν να περικοπούν Εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις, να συνεχιστεί η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η περικοπή «παροχών» υγείας. Να υπάρξει στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Ενώ θα ζητηθεί επιτακτικά η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, στον αέρα βρίσκεται η καταβολή 500.000 και πλέον επικουρικών συντάξεων σε ισάριθμους δικαιούχους, καθώς μετά από σχετικούς ελέγχους του Υπουργείου Εργασίας σε 35 ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι κατέβαλλαν μεν τις μηνιαίες κρατήσεις επικουρικής ασφάλισης, τα αντίστοιχα ποσά όμως είτε δεν αποδίδονταν, είτε αποδίδονταν κατά το ήμισυ στα Ταμεία τους. Στις περιπτώσεις αυτές η σύνταξη θα υπολογιστεί όχι με βάση τον χρόνο ασφάλισης αλλά με βάση το ύψος των εισφορών που πραγματικά έχει καταβληθεί στα ταμεία, γεγονός βέβαια που θα επιφέρει μεγάλη μείωση στις επικουρικές τους συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα