Στα 2,8 δισ. το πλεόνασμα το 2014

Στα 340 εκατ. ευρώ αναμένεται φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα και στα 2,8 δισ. το 2014, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, που παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθεί το 2014 τέλος 2 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αυταπασχολούμενους και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των ενστόλων. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το τοποθέτησε πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ που δεν ενεργοποιεί τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

και συγκεκριμένα στο 2,4%.

Επίσης, προέβλεψε μείωση της αενργίας στο 26% και αύξηση της απασχόλησης 0,6%.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για παρατεταμένη ύφεση και μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Εκτίμησε πως το 2014 θα έλθει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Πρόσθεσε, όμως, πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, ότι απαιτείται έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι το θέμα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας ότι θα γίνει αίτημα ενεργοποιήσης των συμφωνιών των Ευρωπαίων εταίρων που ελήφθησαν το Νοέμβριο τοιυ 2012.

Αναλυτικά για το 2014 το προσχέδιο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Χ. Σταικούρας:

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση συρρίκνωσης και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%). Για το 2013 εκτίμησε 4% ύφεση.

Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 26% του εργατικού δυναμικού.

Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6%, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ εφέτος.

Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ φέτος.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί το 2014 ως απόλυτο μέγεθος, σε σχέση με το 2013, λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων» ανέφερε.

«Σημειώνεται βέβαια ότι το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένει ανοικτό» πρόσθεσε ο Χ. Σταϊκούρας. «Εφόσον εμείς είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας, θα αξιώσουμε, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Θα αναζητήσουμε, μέσα από την διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα