Σομαλία: Οκτώ στρατιώτες νεκροί σε επίθεση

Τουλάχιστον οκτώ Σομαλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν βόμβα η οποία πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό έπληξε το όχημά τους στην Μογκαντίσου, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα, γεγονός που υπογράμμισε τους συνεχιζόμενους κινδύνους μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Την ευθύνη για την επίθεση, η οποία έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ.

Κυβερνητικά στρατεύματα και κυανόκρανοι

της Αφρικανικής Ένωσης έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου, μετά τις οποίες η μεταβατική κυβέρνηση πρόκειται να διαλυθεί.

Μια δύναμη στην οποία συμμετέχουν στρατεύματα από την Κένυα, το Μπουρούντι, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στην Κισμάγιου -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σομαλίας και προπύργιο της Σεμπάμπ- τις προσεχείς ημέρες, πριν από την ημερομηνία αυτή.

Σύμφωνα με κατοίκους της Μογκαντίσου, το στρατιωτικό όχημα καταστράφηκε χθες από την έκρηξη μιας βόμβας στη συνοικία Χουρίουα, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντικαντίρ, ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, το όχημα «καταστράφηκε εντελώς», ενώ μόλις δύο από τους επιβαίνοντες σε αυτό, περιλαμβανομένου του οδηγού, επέζησαν έχοντας υποστεί τραυματισμούς.

«Καταστρέψαμε το κυβερνητικό όχημα χθες», δήλωσε από την πλευρά του ο Σέιχ Αμπντιασίς Αμπού Μούσαμπ, ένας εκπρόσωπος της Σεμπάμπ. Η AMISOM (σ.σ. η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης) και οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν θα κοιμούνται ούτε θα χαλαρώνουν ποτέ. . . τους (άνδρες τους) περιμένουν κι άλλες εκρήξεις", πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο στρατός της Ουγκάντας, ο οποίος εισφέρει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι μετέφερε στη χώρα μια μονάδα με σκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα