Δεκαεννέα νεκροί και πολλά ερωτηματικά

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη διεθνή κοινότητα ο βομβαρδισμός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν από αεροσκάφη της πολυεθνικής δύναμης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων επτά ασθενών μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Ακόμα 37 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι.

«Ασυγχώρητη» και «εν δυνάμει εγκληματική» χαρακτήρισε την επίθεση ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Μάλιστα, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, επισημαίνοντας ότι εάν η επίθεση αναγνωρισθεί ως σκόπιμη «μπορεί να συνιστά έγκλημα

πολέμου».

Σε πιο ήπιους τόνους ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης. Απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ, δήλωσε ότι διεξάγεται «εξαντλητική έρευνα» για το περιστατικό, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει αν ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση, ωστόσο νωρίτερα του υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως στο χώρο του νοσοκομείου βρέθηκαν να κρύβονται 10 έως 15 αντάρτες Ταλιμπάν.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ τονίζει ότι διεθνείς και αφγανοί στρατιωτικοί «έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τους αμάχους ανά πάσα στιγμή», επισημαίνοντας δε πως εγκαταστάσεις που προσφέρουν ιατρική περίθαλψη είναι «αντικείμενο ειδικής προστασίας».

Συγγνώμη ζήτησε από τον πρόεδρο του Αφγανιστάν ο επικεφαλής της πολυεθνικής δύναμης στη χώρα.

Με ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν πως είχαν κατ' επανάληψη δώσει το ακριβές στίγμα του νοσοκομείου τόσο στην αφγανική κυβέρνηση όσο και στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, η οργάνωση καταγγέλλει ακόμα ότι μετά την έναρξη των βομβαρδισμών ενημέρωσε την Καμπούλ και την Ουάσιγκτον για τον κίνδυνο που ελλοχεύει, όμως τα πλήγματα συνεχίστηκαν για «περισσότερα από 30 λεπτά».

Σύμφωνα με την οργάνωση, το κύριο κτήριο του νοσοκομείου επλήγη πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της κάθε επιδρομής, ενώ γειτονικά κτήρια έμειναν επί το πλείστον ανέγγιχτα.

Η πρόεδρος των ΓΧΣ, Μεϊνί Νικολάι, χαρακτήρισε το περιστατικό «αποτροπιαστικό» αλλά και «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι αεροπορικές επιδρομές στην Κουντούζ γίνονται στο πλαίσιο των μαχών για την απελευθέρωση της στρατηγικής σημασίας πόλης, η οποία έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία των ισλαμιστών από το 2001, όταν το καθεστώς τους ανατράπηκε από την εισβολή των ΗΠΑ και των NATOϊκών συμμάχων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα